Letonija
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Kako je izvestio Letonski radio 1, a preneo Kijev independent, šef granične straže Guntis Pujats je izjavio da su u prethodnih sedam dana 892 čoveka iz Belorusije uhvaćena kako ilegalno prelaze granicu sa Letonijom, što je najveći broj još od 2021.

On nije isključio mogućnost da je neko ipak uspeo da pobegne graničarima i uđe na teritoriju njegove države.

Podseća se da je zvanična Riga već izdala naređenje vojsci i policiji da ojačaju državne granice sa Belorusijom, a pomoć je obećala i Litvanija.

Zabrinutost među istočnim članicama NATO ponovo je porasla nakon ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu, a nedavno i kada su borci ruske grupe Vagner počeli da se kreću u Belorusiju nakon njihove kratkotrajne pobune protiv Kremlja.

Prema Pujatsovim rečima, Minsk i Kremlj su odlučili da se fokusiraju na Letoniju kao glavnu metu svoje orkestrirane migrantske krize.

Letonski radio je napomenuo da će u slučaju zatvaranja prelaza Silene, Patarnieki ostati jedini kontrolni punkt koji funkcioniše.

Podsetimo, Letonija, Litvanija i Poljska su ranije saopštile da su spremne da u potpunosti zatvore svoje granice sa Belorusijom ukoliko dođe do “kritične situacije“, strahujući od eskalacije migracione krize i aktivnosti Vagner grupe.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading