Mladunče leoparda
Foto: Alo/Foto: Pixabay

Preslatko mladunče leoparda viđeno je kako pravi prve korake ispred jazbine u parku divljih životinja u Velikoj Britaniji.

Amurski leopard star 12 nedelja rođen je u Evropi u junu, pre nego što je preseljen u Jorkširski park divljih životinja u Donkasteru.

Za amurskog leoparda se kaže da je jedna od najređih mačaka na svetu, sa samo oko 120 preostalih mačaka u divljini.

Ovo slatko mladunče teško je oko dva do tri kilograma i rođeno je slepo, što znači da je prva tri meseca svog života provelo krijući se u jazbini sa svojom majkom Kristen.

Mladunče je rođeno kao deo međunarodnog programa uzgoja kako bi se pokušao povećati nivo populacije.

Dr Šarlot Mekdonald, direktorka za životinje u parku, rekla je da je rođenje mladunčeta „veliki korak napred“ u povećanju broja amurskih leoparda.

Rekla je: „Oduševljeni smo što mladunče pravi prve korake izvan jazbine. To je još jedan veliki korak napred za ovu veoma važnu bebu. U divljini je ostalo otprilike 120 amurskih leoparda, što čini opstanak ovog mladunčeta značajnim razvojem, ali još više jer je to jedino preživelo mladunče rođeno u Evropi ove godine.


„Neverovatno smo ponosni što ispunjavamo našu važnu ulogu u globalnoj borbi za opstanak ove retke i prelepe vrste. Amurski leopardi su jedna od najređih vrsta na planeti. Zaista je tako uzbudljivo vreme jer već neko vreme nismo imali mladunče.“

Javnost još neko vreme neće moći da vide mladunče, ali divne slike koje je objavio park pokazuju kako leopard pravi prve korake u spoljašnji svet, sa majkom pri ruci.

Pol mladunčeta još nije poznat, ali se nadaju da će, kada odraste, biti deo programa za ponovno uvođenje amurskih leoparda u njihova matična staništa u Rusiji i Kini.



 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading