trajekt Grčka
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Grčki novinski sajt Protothema.gr iznosi na „svetlo” dijaloge koje je kapetan vodio sa ostatkom posade "Plavog horizonta" putem interfona nekoliko sekundi nakon što je 36-godišnjak pao u more.

Podsetimo, Antonis Kariotis je pao u more i poginuo, nakon što su ga gurnuli članovi posade sa trajekta.

Video snimak objavljen na društvenim mrežama nakon incidenta u utorak prikazuje kako se članovi posade svađaju sa čovekom na rampi krme u trenutku kada je trajekt krenuo iz luke Pirej za ostrvo Krit, preneo je Rojters.

 

 

U dijalozima iz „crne kutije" broda, kapetan se čuje kako pita članove posade šta se desilo sa rampom i čim mu se javi da se u moru nalazi osoba, viče „hej, jesi li dobro?".

- Šta se desilo? - pitao je kapetan.

Dobio je odgovor od posade da je čovek pao u more.

- Hej, jesi li dobro? - viknuo je preko interfona, čoveku koji je pao u more.

Odmah nakon toga, kada kapetan ima potpunu sliku incidenta, naređuje brodu da uspori i ispituje posadu kako bi otkrio ko je pao u more.

Kapetan zatim pita da li je čovek na površini i traži od oficira da mu da više detalja o incidentu. Istovremeno, čuje se i kako obaveštava Obalsku stražu o incidentu.

Snimci sukoba na rampi trajekta i potom padanja Kariotisa u more, gde se utopio nakon što se onesvestio usred udarca glavom, izazvali su bes u Grčkoj.

Kapetan i tri oficira su privedena.

Ministar podneo ostavku

Grčki ministar pomorstva Miltiadis Varviciotis podneo je danas ostavku nakon što je izneo kontroverzne komentare o smrti 36-godišnjaka.

Varviciotis je objavio ostavku na na platformi X (Tviter), navodeći da nije izjednačio žrtvu sa izvršiocima i da ni na koji način nije skinuo odgovornost sa brodovlasničke kompanije.

Varviciotis je prošle sedmice rekao da se čovek, koji je kupio kartu, ukrcao na brod pre nego što se iskrcao iz nepoznatog razloga, a da je zatim ponovo pokušao da se ukrca, kada je gurnut i pao u more baš kad je brod krenuo.

Smrt čoveka izazvala je gnev i proteste u Grčkoj.

Varviciotis se kasnije izvinio zbog svojih komentara na grčkoj televiziji koji su protumačeni kao da je stao na stranu članova posade, a on je istakao da je to pogrešno protumačeno.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading