POŠTOVANI El KOMANDANTE....Devojčica iz ZRENJANINA poslala pismo Fidelu Kastru, ubrzo joj stigao odgovor: "I danas mi je neverovatno"
Foto: Printscreen

Pre skoro pola veka jedna mala devojčica iz Zrenjanina odlučila je da uputi pismo kubanskom predsedniku Fidelu Kastru te davne 1976. godine, a sada je njena ćerka odlučila da na društvenoj mreži Tviter podeli sa svojim pratiocima pismo koje je njena majka dobila kao odgovor na svoju pošiljku.

- Kada je imala 15 godina, moja majka je napisala pismo (i pesmu, ispostavlja se) Fidelu Kastru i poslala na Kubu. Iz Zrenjanina. Na Kubu. 1976. To baš dosta toga objašnjava o mom životu, ali to sad nije tema, no je tema da su oni njoj - odgovorili - napisala je korisnica Tvitera.

Žena koja i danas čuva pismo koje joj je davne 1976. godine stiglo pravo iz kabineta kubanskog predsednika ispričala je kako je došla na ideju da piše čuvenom "El Komandanteu", piše zrenjaninski.com.

- Iako sam tada imala 15 godina, mnogo sam čitala o Kubi. Fidel Kastro je tada bio veliki prijatelj Jugoslavije i o njemu se pričalo i pisalo. I onda sam rešila da mu napišem pismo. U pismu sam, koliko se sećam, napisala da me Kuba i sve u vezi sa njom jako interesuje. Stavila sam pismo u kovertu, odnela na poštu, predala kao avionsku pošiljku, naslovljenu samo na "Predsednik Kube Fidel Kastro, Havana, Kuba" - priča ova Zrenjaninka, koja je želela da ostane anonimna.

Neka posebna ljubav prema Kubi i dalje postoji

I danas joj izgleda neverovatno da je to pismo otposlato. Posle nekoliko nedelja, iz poštanskog sandučeta joj je ispalo povratno pismo. Bez markice, jer je iz predsedničke palate.

- U njemu je napisano da je predsednik pismo pročitao, da mu je jako drago da se neko s drugog kraja sveta interesuje i da šalje srdačne pozdrave uz kubansku državnu parolu "Otadžbina ili smrt"- završava priču naša sugrađanka i dodaje da nikad nije otišla na Kubu, ali da neka posebna ljubav i dalje postoji.

(Telegraf.rs)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading