ciklon
Foto: Alo/Foto: Printscreen

Posle pet dana, vreme u Grčkoj se konačno stabilizovalo, a snažan ciklon koji je potopio delove te zemlje i odneo šest života, sada je nad Sredozemnim morem poprimio tropske karaktaristike i kreće se prema obali severne Afrike.

Ciklon je u mnogim delovima Grčke ostavio pustoš. Grci ne pamte ovolike količine padavina, gde je za dan bilo padavina koliko ih inače bude za mesec ili dva dana. U Atini je palo preko 80 litara, što je dovelo do bujičnih poplava. Najkritičnija situacija bila je centralnoj i istočnoj Grčkoj, odnosno u Tesaliji, na centralnom delu egejske obale i na Pilonu. U ovim predelima kiša je bez prestanka padala skoro pet dana i pale su trocifene količine padavina.

U mnogim predelima palo je od 200 do 400 litara kiše, lokalno i do 500 litara, što su količine i za godinu dana. Na Skijatosu je palo preko 250 litara, dok je prosek za ceo septembar oko 20-ak litara. Rekord je oboren na poluostrvu Pilon, na širem području Volosa, gde je za jedan dan palo neverovatnih 758 litara kiše po kvadratnom metru, dok je prosek za celu godnu 400 litara. Procenjuje se da je do sinoć na ovom području ukupno palo 1000 litara kiše, a duž obale zabeležena je i morska pijavica.

Nastale su katastrofalne i razorne poplave i bujice. Poplavljeno je na stotine naselja, a voda je nosila sve pred sobom. Uništen je veliki broj objekata i puteva, a pod vodom su na hiljade kuća i objekata.

Oluje, poplave i bujice nisu zaobišle ni naše turiste, a više stotina zarobljeno je u svojim smeštajima.

Dobra vest je da sunce konačno granulo nad Grčkom i sada sledi saniranje štete.

Pored Grčke, snažan ciklon doneo je prethodnih dana razorne poplave, bujice i oluje i delovima Bugarske i Turske, a žrtava ima i u tim zemljama. Na Istanbul je za jedan dan palo preko 100 litara kiše, što je duplo više nego za ceo septembar.

Istovremeno, snažan ciklon premestio se preko Jonskog mora ka južnom delu Sredozemnog mora.

On se svojim centrom sada nalazi severnije od Libije i poprimio je tropske karakteristike i sada to u pitanju medikan, odnosno Mediteranski uragan. Ovaj sistem prečnika je oko 200 kilometara, uz uraganske vetrove u centru od preko 120 km/h, uz talase i preko sedam metara i uz ogromne količine padavina. Ovaj sistem veoma sporo će se premeštati danas i tokom vikenda i u nedelju će direktno sa Sredozemnog mora pogoditi Libiju.

Na direktnom udaru naći će se severoistočna obala Libije i drugi grad po veličini u zemlji, odnosno Bengazi.

U Bengaziju se očekuje preko 100 litara kiše, lokalno i preko 200 litara, uz olujne vetrove od preko 100 km/h i ogromne talase. Očekuju se poplave i bujice. Inače, prosek za Bengazi u septembru je 4 litara kiše po kvadratnom metru, a za celu godinu oko 250 litara.

Bengazi je grad koji se nalazi na obali Sredozemnog mora i odlikuje se polupustinjskom klimom, ali u blažem obliku zbog uticaja Sredozemnog mora i mediteranske klime. Padavine se javljaju u zimskom delu godine, dok ih od aprila do oktobra ima tek oko 30 litara, a tokom tri letnja meseca nema ni kapi kiše. Poslednjih godina sve češći mediteranski uragani pogađaju celu oblast Mediterana, pa čak i polupustinjsku južnu obalu.

Dakle, nakon Grčke, sada razorne poplave i bujice prete severnoj obali Libije. Srećom, ovaj sistem više neće delovati na mesta u kojima borave naši turisti tokom letnjih i jesenjih meseci.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading