Pesak iz sahare stigao do VB
Foto: Alo/Foto: Pixabay

Prašina iz Sahare širi se širom Velike Britanije ove nedelje, stvarajući zadivljujuće zalaske sunca, ali predstavlja i rizik za one sa astmom.

Nasin sistem podataka i informacija o sistemu za posmatranje Zemlje (EOSDIS) snimio je neverovatne prizore kako ogromni komadi peska u Sahari duvaju širom Evrope i slete u Veliku Britaniju.

Objašnjavajući taj fenomen, Met Office je rekao: „Saharska prašina je mešavina peska i prašine iz Sahare, ogromnog pustinjskog područja koje pokriva veći deo severne Afrike. „Kao i u drugim delovima sveta, vetar može snažno da duva iznad pustinja – dižući prašinu i pesak visoko u nebo. „Ako vetrovi u gornjem delu atmosfere duvaju na sever, prašina se može odneti čak do Velike Britanije".

Međutim, dok oluja prašine može da izazove neke veličanstvene zalaske sunca, prašina može predstavljati rizik za one sa astmom i drugim bolestima plućima.

Pesak iz sahare stigao do VB

Foto: Pixabay

 

Doktor Endi Vitamor, klinički rukovodilac u dobrotvornoj organizaciji Asthma + Lung UK, rekao je: „Saharska prašina može predstavljati ozbiljan rizik za ljude koji žive sa plućnim bolestima, kao što je astma. „Prašina i druge vrste zagađenja vazduha su dobro poznati okidač za ljude sa plućima. „Toksičan vazduh može ostaviti ljude da se bore za dah, pogoršati simptome, izazvati napad astme ili pogoršati stanje pluća.“

U razgovoru za The Sun, dr Vitamor je predložio da oni kao rizični ostanu u zatvorenom prostoru gde je to moguće dok je nivo prašine visok, dodajući: „Ako imate inhalator za prevenciju ili održavanje, trebalo bi da ga uzimate svaki dan kako je propisano, čak i kada je dobro. Takođe bi trebalo da držite svoj lek za ublažavanje ili inhalator za spasavanje sa sobom u slučaju hitnih slučajeva, tako da možete brzo da ga upotrebite ako vam se simptomi pogoršaju“, rekao je doktor.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading