Putin i Erdogan u Sočiju
Foto: EPA/EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Rusija i Turska postigle su dogovor o isporuci jednog miliona tona žitarica, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.  

"Svi principijelni dogovori su postignuti. Očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti već stupiti u radne kontakte sa svim stranama kako bismo razradili sve tehničke aspekte šeme za takve isporuke", rekao je diplomata.

Kako je napomenuo zamenik ministra spoljnih poslova, stranke moraju da razmotre još nekoliko pitanja.

„Tu su logistika, finansije i još mnogo toga, rute, zemlje odredišta, količina“, dodao je Gruško.

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan održali su razgovore u ponedeljak u Sočiju, njihov prvi sastanak licem u lice posle skoro godinu dana pauze.

Šefovi država razgovarali su o situaciji oko žitnog posla i drugim pitanjima. Putin je napomenuo da će Moskva biti spremna da oživi žitni dogovor i da će to učiniti čim se ispune svi fiksni dogovori.

Moskva, uprkos svim preprekama, namerava da nastavi da izvozi hranu i đubriva, pomogne stabilizaciju cena i poboljša stanje u globalnoj poljoprivrednoj industriji.

Rusija će uskoro besplatno dati žito šest afričkih zemalja, naglasio je predsednik. Erdogan je sa svoje strane izrazio spremnost da učestvuje u preradi ruskog žita za dalje isporuke, prenosi RIA Novosti.

BONUS VIDEO


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading