ŠMIT BI DA OBRIŠE GRANICE REPUBLIKE SRPSKE Nemački diplomata u ofanzivi na Dejtonski sporazum
EPA/FEHIM DEMIR

Ovako iz Republike Srpske reaguju na izjavu Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg RS ne priznaje, a koji je povodom protesta u Srpskoj, koji su održani na granici sa Federacijom BiH izjavio da "međuentitetska linija razgraničenja nije granica između Republike Srpske i Federacije BiH, nego isključivo administrativna linija".

Inače, Aneks 2 Dejtonskog sporazuma ima naziv "Sporazum o međuentitetskoj liniji razgraničenja" koji su potpisale tri strane - Republika BiH, Federacija BiH i Republika Srpska.

Kroz odredbe ovog Sporazuma je jasno da se zapravo radi o samo dve strane - Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Tako u članu 1. stoji:

"Granica između Federacije BiH i Republike Srpske ("međuentiteska linija razgraničenja") će biti onakva kakva je ucrtana u geografskoj karti koja se nalazi u prilogu." Radi se o 'Prilogu Aneksa 2.' koji pod a) ima putnu mapu Unprofora razmere 1:600.000 i b) topografske mape razmera 1:50.000. Na osnovu priložene mape razmera 1:600.000, strane traže od Ministarstva odbrane SAD da topografsku mapu razmere 1:50.000 koja će se sastojati od onoliko lista mapa koliko bude potrebno da bi se obezbedilo preciznije određivanje granične linije između entiteta. Takva mapa će biti uključena kao integralni deo ovog Dodatka, a strane su saglasne da prihvate takvu mapu kao kontrolnu i definitivnu u sve svrhe."

Ovaj Prilog je veoma značajan jer se radi o teritorijalnom razgraničenju između dva entiteta, urađenom prema video-mapama koje je imala američka strana i koje su bile veoma detaljne.

Milan Petković, poslanik u Parlamentu BiH i zamenik predsednika Ustavne komisije PBiH, kaže za "Novosti" da je očito u BiH na sceni poništavanje svih prava entiteta, pre svega RS, i da se želi unitarna BiH, koja je bila san ratnog rukovodstva Republike BiH, ali i dela međunarodne zajednice.

- Dejtonski sporazum jasno je definisao da postoje granice između entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, jer da ne postoje granice onda ne bi bilo ni entiteta odnosno RS. To je kao da kažete da opštine i gradovi nemaju granice. Pa kako bi se znalo dokle se prostiru opštine i gradovi. Bilo kakvo negiranje postojanja granica je negiranje postojanje entiteta odnosno negiranje Dejtonskog sporazuma. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading