miraš dedeić
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Mali Alek vesti

Miraš je rekao da je ta odluka donesena na osnovu apostolskih kanona.

To je reakcija na juče održani Opštecrnogorski zbor na Dvorskom trgu na Cetinju kada su okupljeni za poglavara samoproglašene Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) izabrali episkopa Borisa Bojovića.

Aktuelni poglavar takozvane CPC Miraš juče je ocijenio da je taj zbor propali politički miting, kao i da predstavlja gaženje Ustava CPC, te da su odluke koje su donijete pravno ništavne.

- Obmanuti sveštenici CPC koji su 3. 9. 2023. godine učestvovali u nekanonskom, nezakonitom i antiustavnom proglašenju vikarnog episkopa Borisa Bojovića za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve odrekli su poslušnost zakonitoj jerarhiji CPC. Po apostolskom kanonu 31; gangrijskom 6; antiohijskom pomjesnom Saboru pravilo 5; kartaginskom pomjesnom Saboru pravilo 10-11; Isti su napravili i druge greške i grijehe i u Crkvi nedozvoljene radnje, zbog čega im se, na osnovu apostolskih kanona 5 i 59; kanonu 20 IV Vas. Sabora, kanonu 3 Trulskog kanonu 14 Sardinijskog i kanonima 19 i 133 Kartaginskog izriče privremena zabrana sveštenodejstvovanja do konačne odluke na narednoj sjednici Svetog Sinoda CPC - istakao je Dedeić.

Prema njegovim riječima, sveštenik pod ovakvom zabranom je sveštenik samo po imenu, ali bez ikakvih svešteničkih prava, što je normirano kanonskim pravilima navedenih sabora.

- Sve izrečene mjere privremene zabrane odnose se i na vikarnog episkopa Borisa Bojovića - zaključio je on.

(Sputnjik)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading