RASKOL U MILOVOJ CRKVI Pobuna na Cetinju, tri popa se biju za presto
Alo/ M. J.

Par stotina simpatizera samozvanog episkopa ostroško-nikšićkog Borisa proglasilo ga je, naime, za mitropolita nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), a doneli su odluku da dosadašnjeg takozvanog mitropolita Mihaila pošalju u penziju. Nakon toga se oglasio takozvani mitropolit Mihailo i saopštio da današnji skup na Cetinju nema nikakvu težinu i da ga niko neće priznati.

- Propali politički miting, odnosno bezuspešni puč održan u organizaciji "Odbora za očuvanje CPC" 3.septembra 2023. godine na Cetinju nema nikakav legalitet i predstavlja gaženje Ustava CPC, te prema tome je pravno ništavan i ne proizvodi nikakve posledice po status i utvrđenu hijerarhiju i ustrojstvo Crnogorske pravoslavne crkve - poručio je Mihailo.

Još jedna grana tzv. CPC

Prethodno je na opštecrnogorskom zboru donesena odluka da se aktuelni poglavar takozvane CPC Mihailo povuče u mirovinu i da se "obnovitelj CPC" Antonije Abramović kanonizuje te proglasi kao Sveti Antonije mitropolit crnogorski.

- Mi pravoslavni Crnogorci, vjernici naše svete CPC, okupljeni na Opštecrnogorskom zboru donosimo odluku da se Mitropolit crnogorski Mihailo usljed svoje starosne dobi, te u zadnjim godinama slabije posvećenosti arhijerejskoj službi povuče u mirovinu, zadržavši Ustavom i kanonom zagarantovano doživotno dostojanstvo mitropolita, sa titulom umirovljeni mitropolit crnogorski - kazao je u svom obraćanju đakon novog krila CPC Stefan Marković. Nakon toga su novom samozvanom mitropolitu Borisu predate bijela pankamilavka sa brilijantskim krstom. Tako je ustanovljena treća takozvana CPC.

Na čelu druge takozvane pravoslavne crkve je takozvani vladika Lav Lajović, alias Volodimir, vladika podgoričko-dukljanski.

Analitičar Vojin Grubač kaže za Sputnjik, komentarišući skup na Cetinju, da smo „napokon saznali da instituciju „Opštecrnogorski zbor“ ne čine birani, istaknuti pojedinci već oni koji umiju da pročitaju plakat i imaju benzina da dođu autokolonom na samit, kojem je kongresna sala bila trg na Cetinju“.

- Na tom Trgu je bilo oko 400 "opštecrnogoraca", izabranih samim sobom čija imena nikada nećemo saznati. Istoriju pseudoreligijskih viceva i anegdota, dakako. U suštini, radilo se o bici oko preraspodjele novca, gdje je Stevu Vučiniću plijen pokušao oteti Milenko Perović. Istorijski gledano, Milenku Peroviću će to teško uspjeti jer su braća Vučinić predriblali čak i Slavka Perovića otevši mu, prema njegovim riječima: Radio M, TV Montena, Montenafaks (Mina), ali i prisvojili NVO CPC stavivši je pod svoju kontrolu. Ukratko, cirkuska predstava na Cetinju je završena, produžetak serija na tu temu tek sljeduje - kazao je Grubač.

Pseudopopove i "vladike" tu niko ništa neće pitati - na slobodnom tržištu ima ih dosta, jer takvi su pioni kojima trgovci mjere uzimaju, poručuje Grubač.

Očekivano cepanje

Sve ovo što se dogodilo na Cetinju Grubač je nedavno najavio u izjavi Sputnjiku. On je tada kazao da je tzv. CPC društvena organizacija, koju su svojevremeno formirale suverenističke partije u Crnoj Gori, bila osuđena na neuspjeh, uslijed nedostatka vjernika, "pa danas svjedočimo njenom raspadu, što je bila i zakonomjernost".

Podsetio je da smo do skora imali dve takozvane CPC: na čelu jedne NVO je bio Miraš Dedić, alias Mihailo, takozvani mitropolit. Na čelu druge takozvane pravoslavne crkve je takozvani vladika Lav Lajović, alias Volodimir, vladika podgoričko-dukljanski.

- Poslije sukoba koji se desio između Miraša Dedeića i Riharda Minihovera, bivšeg bečkog policajca, sada takozvanog arhiepiskopa kotorsko primorskog, alias Simeona, sada imamo i takozvanu treću CPC. Poslije svega viđenog i raskola koji je u toku, ta organizacija koja sebe naziva CPC ne bi bilo čudno da krene u još veće raslojavanje, pa da se Bojan Bojović, alijas Boris, takozvani episkop nikšićki odvoji od Miraša Dedeića i da formira svoju CPC, što bi bila četvrta takozvana CPC. Osim ako im Milo Đukanović ne pomrsi račune, jer je ostao bez mjesta predsjednika Crne Gore, a svojevremeno je na kongresu DPS-a poručivao da će ta partija osnovati svoju crkvu. Pa postoji mogućnost da se gospodin Đukanović samoproglasi za mitropolita rastočkog i da osnuje crkvu u ime DPS-a - ironično je govorio Grubač.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading