"TAJ LEK SPASAVA ŽIVOTE" Hrvatska ostala bez ključnog leka koji se stavlja pod jezik u hitnim slučajevima
promo JYSK

Reč je o leku Tinidil koji sadrži izosorbid dinitrat i pripada grupi lekova za lečenje bolesti srca. Naglo smanjuje pritisak, a posebno je važan u sprečavanju akutnog napadaja angine pektoris.

Stavlja se pod jezik i deluje vrlo brzo pa bukvalno može spasiti život, posebno težim srčanim bolesnima koji su preboleli infarkt miokarda. Tog leka više nema na hrvatskom tržištu. Tamošnji mediji su u apotekamasaznali da nema ni zamenskog, odnosno leka istog sastava.

Pliva je još prošle godine obavestila Hrvatsku agenciju za lekove o tome da taj lek više neće proizvoditi te su zatražili da im se ukine rešenje o odobravanju stavljanja u promet Tinidila od 5 miligrama na hrvatskom tržištu.

Pliva je navela i kako će do trajnog prekida snabdevanja tim lekom doći 3. jula ove godine. Premda su Agenciji, dakle, za to znali, čini se kako ništa nisu poduzeli jer leka na tržištu nema, piše Jutarnji list.

U takvim slučajevima Agencija nalaže interventni uvoz, ali to se, prema informacijama, do danas nije dogodilo. Neki pacijenti upozoravaju kako, osim Tindila, na tržištu nema ni nitroglicerinskih sprejeva, odnosno Nitrolingual spreja koji takođe može sprečiti infarkt i leči simptome angine pektoris.

Nitrolingual sprej navodno se još može nabaviti u nekim medicinskim ustanovama u Hrvatskoj. Ipak, čini se kako ga mnoge apoteke nemaju, javlja Danica.hr.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading