Britanska nuklearna podmornica
Foto: EPA/EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je napadnuto od strane hakera koji imaju veze sa Rusijom, pošto su bezbednosne tajne procurele, a podaci objavljeni na internetu, piše The Sun.

Hakeri su objavili hiljade stranica informacija koje bi kriminalci mogli da koriste za pristup bazi nuklearnih podmornica HMNB (Nuklearna baza Njenog veličanstva) Klajd, laboratoriji za hemijsko oružje Porton Daun i GCHK (Vladinom Generalštabu za komunikacije) prislušnom mestu.

Informacije u vezi sa zatvorima visoke bezbednosti i vojnoj bazi ključnoj za britansku sajber odbranu takođe su ukradene tokom napada hakerske grupe LockBit.

Navodi se da su hakeri napali baze podataka Zauna, firme koja pravi zaštitu za sajtove sa maksimalnom sigurnošću.

Informacije su objavljene na internetskoj mračnoj mreži (dark veb), kojoj se može pristupiti pomoću specijalizovanog softvera.

Informacije su ukradene prošlog meseca tokom napada na firmu sa sedištem u Zapadnom Midlendsu, prema izveštaju Mirora. LockBit se smatra najopasnijom hakerskom bandom na svetu čiji su ključni osumnjičeni navedeni na FBI-ovoj listi najtraženijih, nakon što su postali odgovorni za 1.400 napada na globalne mete.

Smatra se da grupa stoji iza pokušaja ucene od 66 miliona funti na Kraljevsku poštu Velike Britanije - a poštanska služba odbija da popusti njihovim zahtevima.

Jedan broj osumnjičenih ruskih državljana zadržan je u Sjedinjenim Državama i Kanadi, gde su optuženi za sajber napade. Za grupu LockBit se kaže da ima finansijske veze sa ruskim gangsterima, navodi britanski Sun.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading