Irina
Foto: Profimedia/Profimedia

Pod velom tajne i strogim obezbeđenjem juče je na groblju u Sankt Peterburgu održana sahrana Jevgenija Prigožina, nedelju dana nakon što je šef Vagnera navodno poginuo u avionskoj nesreći, piše Jutarnji list, prenosi Telegraf.

Uprkos tome što je Rusija službeno objavila da je Prigožin poginuo u nesreći, i dalje se spekuliše o tome da li je on uopšte bio u avionu, a neki sugerišu da su sahrana i službene izjave zapravo deo pomno razrađene prevare.

U ova razmišljanja uklapa se i teorija o kojoj piše Daily Mail, a u kojoj se tvrdi da je navodna supruga ozloglašenog Jevgenija Prigožina viđena na njegovoj sahrani u utorak zapravo bila supruga njegovog dvojnika.

Reč je o Ljubovi Prigožin (52), povučenoj supruzi gospodara rata, ili se barem tako verovalo.

No, kasnije su neki ruski mediji izneli tvrdnju da je žena viđena na sahrani u Sankt Peterburgu zapravo Irina Krasavina, supruga njegovog glavnog dvojnika Leonida Krasavina.

Inače, nijedno telo nije prikazano tokom ceremonije, a krug naoružanih stražara bio je postavljen oko groblja kako bi sprečio ikoga da se približe grobu, na kojem je na nadgrobnom kamenu bila ispisana poruka "mrtav ili živ".

Prisustvovalo je samo nekoliko odabranih gostiju, među kojima i navodna Prigožinova udovica i ćerka.

Danas su, međutim, sumnje u zataškavanje dodatno podstaknute tvrdnjama Telegram kanala Baza, poznatog po vezama s ruskim sigurnosnim službama.

"Novinari su u početku pobrkali suprugu Prigožinovog dvojnika (Irinu Krasavinu) sa pravom udovicom šefa Vagnera (Ljubova)", izvestila je Baza. Na grobu je bila u pratnji Poline Prigožin (31), Prigožinove starija ćerke.

Telegraf nije mogao nezavisno da proveri ove tvrdnje.

Prema Proektu, nezavisnoj ruskoj novinskoj kući, Leonid Krasavin je barem jedan od Prigožinovih poznatih dvojnika koje je šef Vagnera koristio.

To je utvrđeno kada su tri pasoša na Prigožinovo ime, ali s Krasavinovim fotografijama, pronađene tokom pretresa njegovog doma, pri čemu su takođe otkrivene slike Prigožina koji nosi razne maske.

Proekt piše da je Krasavin bivši robijaš iz Sankt Peterburga koji je promenio svoje puno ime kako bi postao imenjak šefa Vagnera.

Pojavljivanje Krasavinove "supruge" bilo je poprilično neočekivano, pogotovo jer dolazi u trenutku kada službena Moskva pokušava da zataška okolnosti nesreće, odbijajući da je ispita prema međunarodnim pravilima.

Kremlj je porekao da je bio umešan u nesreću u kojoj je, prema službenim podacima, poginulo deset ljudi. Među mrtvima su Prigožin, dva glavna poručnika njegove Vagner grupe i četiri telohranitelja.

Irina

Profimedia

 

 

No, brojni analitičari smatraju da je sumnjiva nesreća zapravo osveta Vladimira Putina.

Pad aviona dogodio se dva meseca nakon što su Prigožin i njegovi plaćenici organizovali kratku pobunu protiv ruskug vojnog vrha koja je predstavljala najveći izazov vladavini ruskog predsednika otkako je došao na vlast 1999.

Za mnoge je zapravo bilo iznenađenje da je čovek poznat i pod nadimkom "Putinov kuvar" izdržao toliko dugo nakon što je organizovao neslavno propali puč. Ali, ima i onih koji veruju da Prigožin uopšte nije mrtav te da zapravo nije ni sahranjen u predgrađu njegovog rodnog grada Sankt Peterburga oko 13 sati po lokalnom vremenu u utorak.

"Prigožin je živ, zdrav i slobodan u neimenovanoj zemlji", tvrdi politički analitičar dr Valerij Solovej, bivši profesor na prestižnom moskovskom Institutu za međunarodne odnose, školi za obuku špijuna i diplomata.

Medji nisu mogli nezavisno da provere ove navode.

Takođe tvrdi da su ruske vlasti lagale o pronalasku njegovog DNK na lešu, te da se Prigožin skriva u neimenovanoj zemlji.

"Prvo, avion u kojem je Prigožin trebao da leti oborio je ruski sistem protivvazdušne odbrane", rekao je Solovej, osporavajući tvrdnje američkih obaveštajnih službi da je avion uništen iznutra pomoću eksplozivne naprave.

"Nije bilo nikakve eksplozije u avionu. Srušen je spolja", uveren je Solovej.

"Tajna operacija za izvođenje ovog napada razvijena je u ruskom Savetu bezbednosti, a odobrio ju je lično ruski predsednik. Prigožin je živ, zdrav i slobodan. Na letu je umesto njega bio njegov dvojnik i Putin je toga savršeno svestan", tvrdi bivši mentor brojnim špijunima.

Dr Solovej je rekao da će otkriti Prigožinovu navodnu zemlju egzila početkom sledećeg meseca, ali je negirao da se radi o Africi, na koju bi na prvu mnogi od nas pomislili.

Sumnje da službena Moskva ne govori punu istinu o Prigožinovoj sudbini pobudila je i velika prisutnost sigurnosnih snaga na sahrani u utorak.

Desetine policajaca i pripadnika osiguranja formirali su obruč oko groblja, a ljudima je bio zabranjen ulazak čak i kroz detektore metala, dok su policajci imali opremu protiv dronova.

U međuvremenu je Brazilski centar za istraživanje i prevenciju avionskih nesreća (CENIPA), u interesu poboljšanja sigurnosti u vazduhoplovstvu, rekao da će se pridružiti istrazi koju vodi Rusija ako bude pozvan i ako se istraga sprovede prema međunarodnim pravilima.

Ruske vazduhoplovne vlasti nisu bile obavezne da sarađuju s CENIPA-om, ali neki bivši istražitelji smatraju da bi trebale, budući da SAD i druge zapadne vlade sumnjaju da Kremlj stoji iza pada aviona.

U ponedeljak su fotografije s mesta pada aviona pokazale da je sva zemlja misteriozno uklonjena buldožerima, no neko jasno objašnjenja oko tog poteza nije ponuđeno..

Prema Organizaciji međunarodnog civilnog vazduhoplovstva Ujedinjenih naroda (ICAO) sa sedištem u Montrealu, let iz Moskve s odredištem u Sankt Peterburgu bio je domaći, tako da ne podleže međunarodnim pravilima poznatim u celoj industriji pod pravnim nazivom ‘Aneks 13.‘

Bez obzira na pokušaj puča, Kremlj sebi nije mogao da priušti ocrnjivanje Prigožina, koji je bio idolizovan od strane mnogih u zemlji.

Putinovi komentari o Prigožinovoj smrti takođe odražavaju taj oprezan stav. Prošlog nedelje je izjavio da su čelnici Vagnera "dali značajan doprinos" borbama u Ukrajini i opisao Prigožina kao "talentovanog biznismena" i "čoveka teške sudbine" koji je "napravio ozbiljne greške u životu".

Sergej Markov, prokremaljski politički analitičar, smatra da je Prigožin ipak došao do statusa legende.

"Prigožinova sahrana postavlja pitanje komunikacije između birokratskog ruskog državnog sistema koji nema previše političkog potencijala i politički aktivnog domoljubnog segmenta ruske javnosti", izjavio je Markov.

Preliminarna procena američkih obaveštajnih službi zaključila je da je namerna eksplozija uzrokovala pad aviona, a zapadni službenici ukazali su na dugačak popis Putinovih neprijatelja koji su ubijeni. Kremlj je odbacio tvrdnje Zapada da Putin stoji iza nesreće kao "apsolutnu laž".

Ruska državna televizija, koja je decenijama služila kao glavni izvor informacija velikoj većini Rusa, jedva da je uopšte pratila sahranu.

Drugi veliki kanal, Rusija 1, posvetio je ceom događaju manje od jednog minuta u svojim večernjim vestima, samo da bi objavili da se pogrebna ceremonija održala ‘bez stranih ljudi i novinara na zahtev porodice‘ te da je Prigožinov grob odmah do onog njegovog oca koji je umro 1978.

Treća popularna stanica, Channel One, u potpunosti je celi događaj zanemarila u svojim večernjim vestima.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading