ŽIVOT VAN ZEMLJE POSTOJI? Misteriozni meteorit dolazi iz vanzemaljskog solarnog sistema
Foto: Shutterstock

Vodeći britanski stručnjak za NLO opisao je dokaze o padu međuzvezdanog materijala na Zemlju kao „ogromno“ i „potencijalno dobitno Nobelovo otkriće“.

Nik Pope, koji je ranije vodio NLO projekat britanske vlade, razmišljao je o otkrićima profesora sa Harvarda Avija Loeba koji su 'lova na vanzemaljce' koji sugerišu da male sfere pronađene iz meteorita potiču izvan Sunčevog sistema - prvi put kada je bilo koji takav materijal proučavan.

 Tokom dve nedelje u junu, profesor Loeb je vodio tim naučnika na ekspediciji u Tihom okeanu da pronađe sferule, nastale kada je meteorit IM1 prošao kroz Zemljinu atmosferu i srušio se u more 8. januara 2014.

Stotine kuglica su sakupljene sa mesta nesreće i analizirane zajedno sa kontrolnim materijalima kako bi se utvrdilo da li su materijali lokalnog porekla.

Međutim, retko obilje berilijuma (Be), lantana (La) i uranijuma (U), nazvanih BeLaU, ne samo da sugeriše da sferule nisu sa Zemlje, već pokazuju da su različite od bilo kog drugog meteorita viđenog ranije.

Studija profesora Loeba još nije recenzirana, ali je na svom blogu Medium rekao: „Divne vesti! Po prvi put u istoriji, naučnici su analizirali materijale sa objekta veličine metar koji potiče izvan Sunčevog sistema.


Prošle godine, američka svemirska komanda, deo Ministarstva odbrane, potvrdila je da je IM1 međuzvezdanog porekla zbog svoje „nevezane hiperboličke orbite“ – što znači da nije kružio oko Sunca, već samo prolazio.

Međutim, ni vlada ni profesor Loeb nisu potvrdili da li je IM1 prirodnog porekla ili ne.

Govoreći o izgledu sferula, profesor je rekao: „Egzotičnija mogućnost je da ovaj nepoznati obrazac obilja, sa uranijumom koji je skoro hiljadu puta veći od standardne vrednosti solarnog sistema, može da odražava vanzemaljsko tehnološko poreklo.“

Govoreći za Metro.co.uk nakon što su otkrića objavljeni, Pope je rekao: „Iako ja nisam naučnik, čini se da je ovo ogromno otkriće. „Već smo znali – iz američke svemirske komande – da je IM1 gotovo sigurno međuzvezdanog porekla, a činjenica da su anomalni rezultati dobijeni u oblastima, koja su prešla izračunatu putanju IM1, a ne u kontrolnim uzorcima, izgleda da potvrđuje materijal je zaista međuzvezdani – kao i neobičan sastav sfera u smislu berilijuma, lantana i uranijuma.

„Ovo samo po sebi zvuči kao otkriće potencijalno dobitnika Nobelove nagrade, i dok će biti potrebna dalja analiza da bi se utvrdilo da li je materijal prirodan ili veštački, ovo drugo bi dokazalo da postoje i druge civilizacije koje bi ovo učinile najznačajnije naučno otkriće u istoriji.

„Iako ćemo morati da sačekamo recenziju kolega, čini se da je ovo otkriće koje potencijalno menja svet i koje nam daje primamljiv uvid u to kakva bi mogla da izgleda planeta van našeg solarnog sistema.“

IM1, takođe poznat kao CNEOS 2014-01-08 od strane Nasinog centra za proučavanje objekata blizu Zemlje, otkriven je od strane Catalina Ski Survei koji putuje brzinom od 28 milja u sekundi, mnogo brže od drugih meteora. Govoreći ranije ovog meseca, profesor Loeb je rekao da bi metalne perle, prečnika do 0,7 mm, mogle biti vanzemaljska tehnologija. „Postoji šansa da je veštačka – da je svemirska letelica“, rekao je on. Profesorovo interesovanje za međuzvezdana tela u početku je izazvalo dolazak Oumuamue, neobičnog objekta u obliku cigare koji nije izgledao niti se ponašao kao normalna kometa.

Profesor Loeb je predložio da bi to moglo biti „lako jedro“, tanka metalna ploča koja deluje kao jedro, ali koristi sunčevu svetlost umesto vetra, koju je dizajnirala vanzemaljska civilizacija. U skorije vreme, međutim, drugi su sugerisali da iako je Oumuamua takođe bio međuzvezdanog porekla, poreklom izvan Sunčevog sistema, najverovatnije je to bila kometa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading