Sahrana Jevgenija Prigožina
Foto: EPA/EPA

"Svi znamo da Kremlj ima dugu istoriju ubijanja svojih protivnika“, napomenula je ona, dodajući da je Prigožinova smrt rezultat unutrašnje disfunkcije Rusije, prenosi Kijev independent.

Ruski istražni komitet zvanično je potvrdio da je Prigožin bio među 10 žrtava fatalne nesreće privatnog aviona u ruskoj Tverskoj oblasti 23. avgusta. 

Sahrana vojskovođe održana je danas bez Putinovog prisustva, podseća kijevski list.

Rusija neće pokretati istragu o padu aviona Prigožina po međunarodnim pravilima

Rusija je obavestila brazilske vazduhoplovne vlasti da "u ovom trenutku neće prema međunarodnim pravilima pokretati istragu o padu aviona Embraer brazilske proizvodnje", u kojem je poginuo šef paravojnih snaga Vagner grupe Jevgenij Prigožin,  saopštila je brazilska agencija Rojtersu.

Sahrana Jevgenija Prigožina

EPA

 

 

Brazilski centar za istraživanje i prevenciju vazduhoplovnih nesreća (CENIPA), u interesu poboljšanja bezbednosti u vazduhoplovstvu, saopštio je da će se pridružiti istrazi koju vodi Rusija ako bude pozvan i ako se istraga sprovede po međunarodnim pravilima.

Ruske vazduhoplovne vlasti nisu u obavezi da pristanu na saradnju sa CENIPA, ali su neki bivši istražitelji saopštili da bi to trebalo uraditi, jer američke i druge zapadne vlade sumnjaju da Kremlj stoji iza pada aviona Embraer Legaci 600 23. avgusta, koji ima dobru bezbednosnu evidenciju, navodi Rojters.

Kremlj negira bilo kakvu umešanost.

putin

Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

 

Prema Međunarodnoj organizaciji za civilno vazduhoplovstvo Ujedinjenih nacija (ICAO) sa sedištem u Montrealu, let iz Moskve sa destinacijom u Sankt Peterburg je bio domaći, tako da ne podleže međunarodnim pravilima poznatim pod svojim pravnim nazivom „Aneks 13“.

Prigožin je poginuo 23. avgusta u padu privatnog aviona u Tverskoj oblasti, nedaleko od Moskve, dva meseca nakon što su on i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv ruskih vojnih komandanata u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu, i napredovali ka Moskvi pre nego što su se vratili u svoje baze.

Njegova smrt potvrđena je u nedelju, kada je Istražni komitet Ruske Federacije saopštio da je utvrđen identitet svih 10 osoba koje su poginule u padu aviona i da njihov identitet odgovara spisku putnika.

U padu aviona, koji je leteo od Moskve ka Sankt Peterburgu, poginulo je svih 10 putnika i članova posade.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading