SELO KOG VIŠE NEMA Grubori - mesto u kom su Hrvati istrebili Srbe
Foto: HRT1 printscreen

Srpske civile u zaseoku Grubori ubili su pripadnici antiterorističke jedinice "Lučko" u sastavu Specijalne policije Hrvatske tokom akcije "Oluja obruč".

Prema podacima Veritasa, u selu Plavnu u avgustu 1995. godine, uključujući i šestoro žitelja Grubora, ubijen je ukupno 31 meštanin srpske nacionalnosti prosečne dobi iznad 70 godina, među kojima devet žena.

U Veritasu ističu da je za zločin u Gruborima do sada procesuirano osam pripadnika hrvatske vojske i policije i svi su, uprkos mnoštvu materijalnih i personalnih dokaza o jedinici koja ga je počinila i o komandnoj liniji, u "nedostatku dokaza" pravosnažno oslobođeni. Vrhovni sud Republike Hrvatske je u septembru 2019. potvrdio oslobađajuću prvostepenu presudu protiv optuženih Frane Drlje i Bože Krajine, pripadnika ATJ Lučko.

 

U selu Plavnu, u kojem su Grubori jedan od više zaselaka, po popisu stanovništva iz 1991. godine živelo je 1.729 žitelja, među kojima je bilo 1.708 Srba ili 99,3 odsto. Prema popisu iz 2011. godine, u Plavnu su živela 253 žitelja.

U tom selu je 2021. godine popisan 121 stanovnik, ali bez odrednice o nacionalnoj pripadnosti, dok u Gruborima više niko ne živi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading