USKORO BI KUTIJA CIGARETA MOGLA KOŠTATI 23 EVRA Stručnjak upozorava: "Veliki broj mladih počeo je pušiti, to hitno treba obuzdati!"
Alo

Kutija cigareta u Nemačkoj trenutno stoji između sedam i deset evra, zavisno o vrsti. Šef odseka za promociju zdravlja Svetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Rüdiger Krech rekao je za nemačke medije kako je ovaj iznos prenizak, prenosi Fenix magazin.

Ako izračunate ukupne troškove pušenja po kutiji, WHO dolazi do iznosa od 23 evra. “Vidimo da je to daleko od onoga koliko trenutno plaćate za cigarete u Nemačkoj”, kritikuje dr. Krech.

Sledeći troškovi uključeni su u studiju iz 2020. na koju se WHO trenutno poziva:

Troškovi lečenja
Troškovi lekarskih poseta i lekova
Troškovi rehabilitacije i nege
Indirektni troškovi koji proizlaze iz gubitka posla.

“Pušenje košta nemačku državu 82 milijarde eura svake godine”, objašnjava stručnjak. Trećina svih medicinskih troškova uzrokovana je pušenjem, dodaje.

“Ovde biste zapravo imali pri ruci instrument koji bi mogao smanjiti troškove lečenja, a time i mesečne doprinose za zdravstveno osiguranje”, predlaže dalje stručnjak WHO-a.

Ostale zemlje su daleko ispred Nemačke, tvrde mediji. Navode Irsku kao primer, gde cigarete sada koštaju 15,60 eura. Zapanjujuće je da posebno Nemačka ne napreduje dobro u području kontrole duvana, smatraju nemački mediji.

Stručnjak smatra kako trebaju poskupeti slatkiši, kao i alkohol. “Tako je, trebalo bi povećati i poreze na alkohol i šećer, o čemu se u Nemačkoj već raspravlja”, smatra.

“Deca u Nemačkoj često imaju prekomernu telesnu težinu zbog prehrane bogatom šećerom i tu se nešto hitno mora promieniti”, zahtieva dr. Krech.

WHO kritikuje trend e-cigareta među mladima: “Stanje koje zabrinjava”. Posebno tokom pandemije Covida, međutim, posebno veliki broj mladih počeo je pušiti, što hitno treba obuzdati – na primer ovakvim poskupljenjem.

“Takođe vidimo trend korištenja e-cigareta – mnogi mladi ljudi ih koriste i onda pređu na cigarete. To je zabrinjavajuća situacija”, upozorava stručnjak.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading