CEO SVET GLEDA U OKO NESTALE DEVOJČICE Od nje ni traga već 16 godina, a sada...
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Njena deformisana zenica je zbog stanja koje se zove kolobom. Ali šta to znači i kakvi su efekti, piše The Sun. 


Šta je koloboma?

Koloboma je jaz u delu strukture oka, obično prema dnu oka. Može zahvatiti samo jedno ili oba oka, a ne znači da postoji rupa u očima - samo da se nisu u potpunosti formirale tokom trudnoće. Koloboma može uticati na iris, sočivo i mrežnjaču.

Teško je reći koliko je oštećen vid deteta dok ne odraste. Najčešći oblik koloboma je onaj koji zahvata iris - često daje obolelom zenicu u obliku ključaonice.

Deca sa ovim oblikom obično imaju prilično dobar vid, iako možda ne vole jako svetlo.

Koliko je česta koloboma?

Koloboma je izuzetno retka, javlja se samo u jednom od 10.000 porođaja, dok Maddiein žig može da utiče na samo sedam od milion ljudi. Govoreći o softveru za prepoznavanje lica, glavni inspektor detektiva u penziji Mik Nevil rekao je za The Sun:

„Ako je izvršena pretraga slika za žene starosti od tri do 15 godina sa ovim znakom oka, onda možda imate samo nekoliko stotina u Velikoj Britaniji i desetine hiljada širom sveta.

„Bio bi to broj lako upravljiv za skeniranje.“ Šta uzrokuje kolobom? Kolobom se javlja kada se oko ili oči bebe ne razvijaju pravilno tokom trudnoće – što se dešava između četvrte i 15. nedelje nakon začeća. Ponekad je nasledna, ali u većini slučajeva ne postoji genetska veza. Međutim, ako vaše dete ima kolobom, onda biste i sami trebalo da testirate svoje oči - u slučaju da imate nedijagnostikovane probleme. Ne zna se mnogo o drugim uzrocima koloboma.

Medlin Meken

Profimedia

 

 

 

Kako se leči koloboma?

Kolobom se ne može izlečiti - ali se prati šestomesečnim, a zatim godišnjim pregledima očiju. Neka deca sa kolobomom će možda morati da nose naočare, a odrasli mogu nabaviti kozmetička kontaktna sočiva kako bi zenica izgledala okruglo. Ponekad se savetuju naočare za sunce na recept, zbog osetljivosti na svetlost.

Gde je nestala Madlen Mekan?

Mala Medi, koja je tada imala tri godine, nestala je iz svog kreveta u apartmanu za odmor u Rua Dr Agostinho da Silva, Praia da Luz, odmaralištu u regionu Algarve u Portugalu. McCannovi su stigli u subotu, 28. aprila 2007, na prolećni raspust od sedam noći u dvosobni stan u prizemlju. Nalazio se u petom bloku grupe stanova poznatih kao Vaterside Village. Ali, 3. maja uveče, devojčica je nestala iz stana u kome je spavala sa bratom i sestrom. Njeni roditelji su bili u obližnjem restoranu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading