vulkan
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Eric Schrader

Munje nalik na pauka koje kao da izbijaju iz vulkana postale su hit na internetu zbog spektakularne optičke iluzije koja je nastala.

Američki CBS njuz objavio je na svom zvaničnom nalogu na Tviteru, društvenoj mreži sada poznatoj kao X, snimak munje u u blizini vulkana Akatenango u Gvatemali.

Tu se navodi da je snimak načinio Derik Daglas Stil.

RTS prenosi da se na Stilovom snimku našla se munja koja udara u vulkan tokom oluje, dok su dva vrha Piko Major i Jepokapa prekrili olujni oblaci.

- Skočio sam s motocikla i snimio eksplozije munja koje luduju, kao da pucaju uvis i osvetljavaju nebo iznad vulkana Akatenango u Gvatemali. Činilo mi se da seva u kontra smeru - rekao je Stil.

Navodi se da taj prirodni fenomen nije nemoguć, ali ni čest, a da se naziva "munja ili blesak nagore".

Navodi se da munje koje se kreću prema gore nastaju kada postoji pozitivan blesak na relaciji oblak–zemlja. Promena električnog polja izazvana prethodnim bleskom dovodi do pokretanja munje nagore.

Tip munje nagore udara od vrha oblaka prema gore, u stratosferu, a mnogo su ređe od munja koje udaraju prema tlu.

RTS navodi da postoje tri vrste:

Crveni vilenjak, munja koja je tamna i crvenkasta, široka kilometrima, javlja se na oko 50 do 90 kilometara iznad oblaka. Traje samo nekoliko hiljaditih delova sekunde.

Plavi mlaz je vrsta munje koja ima plavu intenzivnu konusnu svetlost. Prostire se brzinom od 6.000 kilometara po satu, a dopire 20 do 50 kilometara iznad oblaka.

Patuljak je vrsta munje zelene boje, sa oblikom tanjira, prečnika oko 400 kilometara. Pojavljuju se oko 100 kilometara iznad oblaka. Trajetraju manje od nekoliko hiljaditih delova sekunde, piše Kurir.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading