teroristi
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

Švedska je danas podigla nivo pretnje od terorizma na drugi najviši nivo, uz obrazloženje da je sprečila napade nakon spaljivanja Kurana i drugih dela protiv knjige, što je razbesnelo neke muslimane i izazvalo pretnje džihadista.

Mediji Al Kaide pozvali su na nasilnu osvetu

Poslednjih meseci, antiislamski aktivisti su oštetili nekoliko primeraka Kurana u Švedskoj i Danskoj, dve od najliberalnijih zemalja na svetu koje dozvoljavaju kritiku vere u ime slobode govora. Ali ovo je razbesnelo muslimane širom sveta koji smatraju da je Kuran doslovna Božja reč. Medijska kuća povezana sa terorističkom mrežom Al Kaida pozvala je na nasilnu odmazdu.

Švedska služba bezbednosti SAPO podigla je nivo pretnje od terorizma sa 3 na 4 na skali od 1 do 5, što je znak velike opasnosti.

- Odluku o podizanju nivoa pretnje nije pokrenuo nikakav konkretan događaj, ali znamo da Hezbolah, Al Šahab i Al Kaida pozivaju svoje pristalice da izvrše napade na Švedsku - rekla je direktorka SAPO Šarlot fon Esen.

„Moramo se boriti za svoj način života“

Premijer Ulf Kristersson rekao je na konferenciji za novinare da su ljudi uhapšeni u Švedskoj i inostranstvu nakon što su planirani napadi otkriveni i sprečeni. „Razumem da su mnogi Šveđani zabrinuti, ali moramo da živimo kako nastavljamo, moramo da se borimo za svoje živote i naš način života“, dodao je on, ne otkrivajući detalje osujećenih napada.

Švedske oružane snage takođe su podigle nivo pretnje za svoje operacije, a Velika Britanija i SAD su upozorile svoje državljane da ne putuju u Švedsku. Godine 2017, imigrant iz Uzbekistana koji se zakleo na vernost Islamskoj državi pokosio je pešake na ulici u Stokholmu kamionom, ubivši pet ljudi. Bio je to najgori militantni napad u zemlji u poslednje vreme.

Spaljivanje Kurana izazvalo je široku osudu u mnogim delovima muslimanskog sveta. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je da odgovorni budu strogo kažnjeni i tvrdi da Švedska „predvodi borbu protiv muslimanskog sveta“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading