SEJAO SMRT PO NASELJU! UBIO 10 LJUDI, MEĐU NJIMA I DVOJE DECE Godina od stravičnog masakra na Cetinju
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija M.J.

Najveći masakr u novijoj istoriji Crne Gore dogodio se na Cetinju pre tačno godinu dana, kada je Vuk Borilović (34) pobio celu porodicu, a potom izašao na ulicu i počeo da puca na prolaznike.

Borilović je tada iz lovačkog karabina nasumično pucao u komšije, prolaznike, ali i ekipu Hitne pomoći i pripadnike policije, a ubio je i dvoje dece. On je ubio 10 osoba, a šest ranio.

Borilović je, pritiskao ženu koja je bila podstanar, a ona se potom požalila mužu koji je bio na putu. Muž je pozvao prijatelja koji je otišao kod Borilovića i tu je počelo koškanje. Ubica je prvo usmrtio upravo prijatelja koji je porodici pritekao u pomoć, piše Telegraf.

Pomahnitali Borilović uzeo je oružje i zapucao - najpre u decu, koja su pokušala da se sakriju iza vrata, a potom u Natašu. Mališani su preminuli na licu mesta, a nesrećna žena podlegla je povredama u bolnici.

SEJAO SMRT PO NASELJU! UBIO 10 LJUDI, MEĐU NJIMA I DVOJE DECE Godina od stravičnog masakra na Cetinju

Youtube Printscreen

 

 

Nataša Pajović Martinović je, pre nego što je podlegla povredama, telefonom obavestla supruga Miloša da su im ubijena oba sina. On je pozvao Borilovića koji mu je rekao: "Pobio sam i tvoju i moju familiju".

U narednih 45 minuta, u ukupno 80 metara razdaljine od njegove kuće, sejao je smrt. Ubio je još sedam ljudi i ranio šestoro.

Nadležni su objasnili da je nakon ubistva Martinovića ušao u komšijsku kuću gde je ubio starije sugrađane - Danijelu i Dimitrija Drecuna i teško ranio njihovog unuka Aleksandra Drecuna (32). Na pragu te kuće ubio je i njihovog sina Rajka Drecuna (56), koji je potrčao ka kući kada je čuo pucnjavu.

Komšije je života lišavao bez oklevanja

Borilović je ubio i komšiju Milana Mitrovića (37), a potom i svog ujaka Gorana Đurišića (54), a onda je silazeći niz ulicu, usmrtio i komšinice Aleksandru (52) i Danijelu Radunović (51).

Ranio je još četvoro komšija - Slavicu Zvicer, Filipa Đurkovića, Milevu Ramadanović i Darinku Čelebić, kao i policajca Ljubišu Maksimovića koji je pokušavao da ga savlada.

SEJAO SMRT PO NASELJU! UBIO 10 LJUDI, MEĐU NJIMA I DVOJE DECE Godina od stravičnog masakra na Cetinju

Alo/ Ilustracija

 

 

Svog ujaka ubio je dok je pokušavao da ga urazumi, govoreći mu "sada ću ti objasniti šta radim".

Dok je policija razmjenjivala vatru sa Borilovićem i nakon što je ranio jednog od njih - Maksimovića, Borilovića je iz pištolja pogodio sugrađanin Nenad Kaluđerović koji je takođe pokušavao da ga nagovori da se preda.

Obdukcija Borilovićevog tela pokazala je da je pogođen sa najmanje pet metaka, a ka njemu je spaljeno više od 20 metaka.

Potresno svedočenje komšija

Slobodan Vujačić, komšija Vuka Borilovića, jedan je od onih koji su masakr, kako kaže, preživeli "za dlaku".

- Prvo smo čuli tri pucnja, a onda smo ga videli na terasi kuće. Držao je pušku, uz užasan komentar na račun neke ženske osobe, krenuo je u krvavi pohod. Odmah mi je bilo jasno da se zlo sprema. Nekoliko minuta pre toga već je upucao dva deteta, dečake stare 11 i 8 godina i njihovu majku Natašu Martinović. Nakon toga krenuo je u krvavi pir niz naselje - ubijao je komšije i sve koji su se našli na ulici ili pokušali da ga zaustave - rekao je Vujačić.

On je pokušao da napravi i hronološku rekonstrukciju svega što se tada desilo.

- Kada je ubica upao u dom Drecuna, odjeknuli su lelek, kuknjava, vriska i pucnjava. Onda, odjednom zatišje. Mislim da je ušao u ukupno šest kuća. Koga je god zatekao, ubio ga je ili ranio - ispričao je.

Rekao je da komšije pričaju da jedna od žrtava zločina nije bila u kući kada je Borilović ušao i krenuo da puca.

- Kazali su mi da je iz grada išla prema kući i da su oni pokušali da je spreče, molili je da ne ide gore, jer je bilo jasno da se u naselju zlo događa. Nisu uspeli da je zaustave, rekla im je da joj je sestra sama u kući i da mora da ide, da je ne može samu ostaviti… Što se potom desilo, znamo svi... - rekao je Vujačić.

Kako je dodao, nakon toga, Borilović je krenuo u njegovu kuću.

- Ne znam kada je tačno došao pred moju kuću. Naseljem su se prolamali leleci. Borilović je tada stao na stepenište pred mojom kućom i nešto je vikao, pretećim tonom, gestikulirao je - rekao je Cetinjanin.

Napomenuo je da je, zajedno sa jednim policajcem koji je čuvao njegovu kuću, uspeo da otera napadača koji je potom sjurio prema porodici Radunović, ali da nije uspeo da prođe do njihove kuće.

Prema njegovim rečima, kada se sreo "oči u oči" sa masovnim ubicom, on tada nije bio ranjen i da je "imao neverovatnu snagu".

SEJAO SMRT PO NASELJU! UBIO 10 LJUDI, MEĐU NJIMA I DVOJE DECE Godina od stravičnog masakra na Cetinju

Foto: Printscreen

 

 

Ranije bio nasilan

Borilovićeve kolege pričale su da je nekoliko meseci pre zločina bio izuzetno povučen, da je malo sa kime razgovarao na poslu.

Borilović je bio vreme pre zločina izuzetno podozriv, nepoverljiv prema komšijama sa kojima godinama živi, pokazivao je i neke znake paranoičnog ponašanja, ali ipak niko nije mogao da nasluti što će se 12. avgusta desiti u crnogorskoj prestonici.

Komšijama se nije mnogo obraćao niti sa njima razgovarao.

Vuk Borilović je u mladosti imao četiri-pet prijava za nasilničko ponašanje, a oko pola godine pre ubistva je prvo verbalno, a potom i fizički napao kolegu M. L.

Nakon sukoba na poslu, Borilović je otišao kod njega u Humce, povredio ga, oštetio mu auto i gađao kamenjem na kuću.

M. L. ga je prijavio, Borilović je priveden u policiju, potom je bilo suđenje i navodno, u julu ove godine je osuđen i naložena mu je obaveza, zbog nasilničkog ponašanja, da nosi nanogicu.

Kako se žalio, presuda još nije bila pravosnažna.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading