otkrivanje ploče u morinju
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Televizija Nikšić

Počeo je i deseti mesec odbrane „morinjske spomen ploče“, a odbranu vrši Vojska Crne Gore.

Sporna spomen-ploča postavljena je za vreme Krivokapićevog i Konjevićevog ministrovanja, a u znak sećanja na činjenicu da je tu u periodu 1991-1992. nekoliko meseci funkcionisao tzv. Sabirni centar za ratne zarobljenike s dubrovačkog ratišta, u kojem su bili zatočeni brojni zarobljeni pripadnici hrvatskih snaga koje su branile Konavle i Dubrovnik od pljačkaškog naleta dela crnogorskih rezervista u uniformama JNA, kao i mnogi hrvatski civili s te teritorije.

Sve je odrađeno protivno odredbama Zakona o spomen-obeležjima, a zbog toga je Uprava za inspekcijske poslove i naložila njeno uklanjanje.

Naime, Opština Kotor svakog meseca pokušava da izvrši rešenje Uprave za inspekcijske poslove, kojim je naloženo da se sporna ploča ukloni, ali Vojska uporno ne dozvoljava da se to i učini.

Bivšem ministru odbrane Rašku Konjeviću je iz nekog razloga mnogo stalo do te ploče, pa je za vreme njegovog mandata izdata naredba po kojoj uniformisani i naoružani vojnici moraju 24 sata dnevno obezbeđivati napušteni nekadašnji vojni objekat u kome nema struje, vode, ni elementarnih uslova za život. Stražari naizmenično spavaju u vojnom vozilu parkiranom u krugu objekta, a fiziološke potrebe vrše u obližnjoj šumi.

Međutim, ni nakon smene Konjevića, odnosno ni nakon kadrovskih promena u Vladi, naredba nije poništena. Radom Ministastva odbrane već deset meseci koordinira ministar unutrašnjih poslovaFilip Adžić (URA).

“Ništa se novo nije dogodilo – tabla do danas nije uklonjena, jer to sprečavaju vojnici koji i dalje stražare u Morinju. Mi otprilike jednom na svakih mesec dana ponovo tamo pošaljemo Komunalnu inspekciju i Komunalnu policiju s nalogom da sprovedu u delo rešenje UIP-a o uklanjanju nelegalno postavljene spomen-ploče, ali im vojnici ne dozvole da oni to sprovedu u delo”, kazao je Vladimir Jokić, predsednik Opštine Kotor.

Podsetimo da je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, još u januaru medijima kazao da će ploča u Morinju biti zamenjena novom “na kojoj će činjenično biti navedeno ko je odgovoran za ratni zločin počinjen na mestu nekadašnjeg vojnog objekta”. Nažalost, do toga nije došlo.

Možda zarad dobrosusedskih odnosa još uvek nije dobar momenat za uklanjanje ploče, a možda se čeka rešavanje pitanja Prevlake i jedrenjaka „Jadran“.

Devet meseci je dovoljno da se rodi dete, ali izgleda ne i da se ukloni sporna ploča u Morinju.  Ostaje da čekamo i vidimo da li će neka nova vlada uspeti da ispuni Abazovićevo obećanje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading