predsednik republike srpske
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ Al Jazeera Balkans

Komentarišući izjavu vladike pakračko-slavonskog Jovana da je revizionizam u Srbiji i Srpskoj veliki u vezi s brojem žrtava u Jasenovcu, Dodik je rekao da niko u Republici Srpskoj i Republici Srbiji ne govori napamet o broju žrtava bilo gde, a pogotovo u Jasenovcu, te da mu nije jasno odakle ta izjava vladike Jovana koju je dao nekada ranije.

„Odlučno odbacujem bilo kakvu mogućnost da je državni projekat Srbije i Republike Srpske da se uveća broj žrtava u Jasenovcu. O zločinu u Jasenovcu su se vodile i vode mnoge naučne i druge rasprave, postoje razni izvori, činjenice i podaci“, naglasio je Dodik za agenciju Srna.

Nažalost, dodao je lider Srpske, komunistička vlast nije dozvolila da se utvrdi tačan broj žrtava, a ustaše su prikrivale taj podatak kroz razne oblike spaljivanja i utapanja žrtava, tako da nije bilo moguće identifikovati sve stradale.

Rekao je i da ga je posebno pogodio deo izjave gde vladika pokušava da negira samo izvore sa srpske strane koji govore o broju stradanja, a nije pomenuo one s hrvatske koji pak umanjuju taj broj.

„Iz Hrvatske dolaze sramni podaci koji govore da je u Jesenovcu bilo tek 35.000 do 80.000 žrtva“, istakao je predsednik Srpske i naglasio da je nepobitna činjenica da je Jasenovac bio masovno mesto pomora Srba u Drugom svetskom ratu i da to niko ne može da opovrgne.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading