ANALITIČARI O FORMIRANJU CG VLADE: Ključni faktor su ONI - Spajić toga treba da je svestan!
Foto: Printscreen

“Preovladava stav većine političkih subjekata, tako da je Spajić prirodno kandidat za mandatara. Drugo, nije izvesna konfiguracija buduće vlade, da li će imati 41, 42, 43 polsanika ili neku stabilnu većinu, to ćemo videti u procesu kad saznamo ime mandatara”, naglasio je Kalezić.

Prema njegovim rečima nakon 30, avgusta političko polje u Crnoj Gori je posltalo raznovrsnije i dinamičnije.

“Više se nikad lako neće sastaviti Vlada u Crnoj Gori. Eliminacija Đukanovića iz političkog polja, pokazala je da sada dosta subjekata ima interes da se nađe u Vladi i da pokažu da Crna Gora može da se vodi na drugačiji način”, objasnio je on. 

Dodaje da je teško u ovom trenutku reći koliko će trajati razgovori o formiranju Vlade.

“Taktički oprezno postupaju politički subjekti, pa se koncepcija Vlade verovatno može saznati tek pred kraj celog procesa. Spajić ima jasno definisane šine po kojima treba da ide. Jedan krak je izborna većina, odnosno poštovanje narodne volja, a drugi predstavljaju principi Evrope sad. Situacija je zdrava i zrela, treba postupiti mudro. Svako ko iskaže stav o prihvatanju principa, i procesa EU, a da se pritom vodi i računa o iskazanoj volji građana, poželjan je u Vladi”, saopštio je Kalezić.

On ističe i da bi Spajić trebao da sastavi jaku i stabilnu Vladu.

“Prvi put u političkom polju može se nazrati percepicija kako sa unutrašnje, ali i međunarodne adrese, da su svu politički faktori, izuzev  DPS-a su dobrodošli u novu Vladu. Prepreka i zapreka više nema. Nije nemoguće da se koalicija ZBCG nađe u Vladi. Naprotiv, oni bi dali Vladi stabilnost, a bila bi ispoštovana i volja građana”, zaključio je Kalezić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading