Izviđači
Foto: Alo/Foto: Savez izviđača

“Savez izviđača Crne Gore učestvovao je na 25. okupljanju izviđača, takozvanom Džemboriju u Južnoj Koreji. Zvanično je počeo 1. avgusta ovaj međunarodni susret koji je okupio preko 50.000 mladih iz gotovo svih zemalja sveta. Na samom startu organizaciju su pratili određeni izazovi poput ogromih vrućina uz znatnu vlažnost vazduha, što je uticalo na same učesnike, pa su se nekako i sami organizatori smeli u čitavoj organizaciji”, kazao je Vukadinović.

Izviđači

Foto: Savez izviđača

 

Kamp je, dodaje, napokon prodisao posle dva dana jer je stanje je popravljeno. Povećan je broj medicinskog osoblja, podeljena ogromna količina vode i leda, a Vukadinović navodi i da su postojali autobusi koji su služili ljudima da se ohlade.

“Oni su uradili sve da se osećamo bezbedno u kampu. Imali su velike zamerke od strane američkog i britanskog kontigenta koji su pre par dana napustuli Džembori, smatrajući da je organizacija loša, iako u mnogim segmentima to nije bila istina. Prosto po nama poslata je loša poruka samim izviđačima u kampu. Većina izviđača je ostala, da bi u jednom trenutku dobili informaciju da tajfun kreće prema i da će doći na lokaciju na kojoj se nalazi Džembori”, pojašnjava on.

Zbog toga su Savez izviđača Južne Koreje i korejska Vlada doneli odluku da se evakuiše preko 43.000 izviđača, koliko ih je u tom trenutku bilo u kampu, nakon što su otišli Amerikanci i Britanci.

Izviđači

Foto: Savez izviđača

 

“Oni su evakuisani u studentske domove, hostele, kampuse i slična mesta. I evo upravo smo stigli u studentski dom, gde je poslednja ekipa naših izviđača evakuisana. Prvo smo evakulisali najmlađe članove, oni su jutros u sedam sati krenuli za Seul i okolinu Seula. Zatim smo mi sklopili opremu koju smo imali i kasnije posle 18 sati evakuisali se iz kampa”, kazao je Vukadinović u sinoćnjem razgovoru za portal ADRIA.

Dodaje da nije bilo straha zato što je tajfun bio daleko.

“Deca to tako nisu doživela, više su smatrali nekim izazovom. Uglavnom, može se reći da je to bio izazov za njih, nisu osetili neki problem jer su redovno dobijali hranu i učestvovali u programu. Mi smo i zbog roditelja i same bezbednosti dece morali da reagujemo. Kontaktirali smo našu ambasadu koja je zadužena za nas, Ministarstvo vanjskih poslova i Vladu Crne Gore za svaki slučaj. Sad nas čeka jedan veći deo posla u okolini Seula i samom Seulu, kao i zatvaranje aktivanosti. Onda u svojoj režiji imamo dva dana posete Seulu”, navodi naš sagovornik.

Zaključuje da će ovo biti prava avantura za sve njih, ističući da je svih 26 članova ekspedicije dobro i zdravo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading