demokrate
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/Al Jazeera Balkans

Da pokušaj izigravanja demokratskih principa i izborne volje, često odvodi u taktičke greške koje narušavaju poziciju čitavog pregovaračkog procesa čime isti postaje plen nezrelih stranačkih grabljivaca, pokazalo se i nakon izbora u Crnoj Gori.

Pred Pokretom Evropa sad, političkim subjektom koji je nastao iz većine od 30. avgusta, bio je prostran put, na kojem su mogli da razviju potrebnu brzinu, postanu lider reformi i kohezioni faktor demokratskih snaga. Time bi pružili i snažan doprinos zaustavljanju daljeg raslojavanja crnogorskog društva. Pregovori prvoplasiranih i drugoplasiranih u većini, PES i ZBCG, bili su logičan sled izbornih rezultata. Formirala bi se osnova većine i minimalizovao manevarski prostor za ucene, ultimatume i druge sabotaže demokratskog procesa, piše "Borba".

Umesto toga, PES se odlučio za skretanje i vožnju po “makadamu”. U prvim razgovorima preskočena je drugoplasirana ZBCG. PES je ušao u neformalne pregovore sa trećeplasiranim Demokratama. A Demokrate su “otkačile” koalicionog partnera i u dogovaranja ušle bez Abazovićeve Ure.

Koristeći grešku PES-a, Bečićeva stranka odmah je stavila šapu na mjesto predsednika Skupštine, koje im ni po jednom kriterijumu ne pripada, kao i čitav niz resora koje sa osvojenim rezultatom ni u jednoj zemlji ne bi dobili. Time je napravljena prva strateška greška, iz koje profitiraju Demokrate, a strada Demokratija. Nakon prve, usledila je i druga. U pregovarački proces ulazi Bošnjačka stranka, jedan od glavnih političkih oslonaca kriminogenog režima Mila Đukanovića, koja je svoju lojalnost crnogorskom autokrati pokazali i na predsedničkim izborima.

Stranice informativnih portala postepeno su se ispunjavale spekulacijama o zahtevima Demokrata i Bošnjaka. O viziji razvoja, procesu reformi, sprovođenju izborne volje, ekonomskom napretku, nije bilo ni reči.
Mrcvarenje pregovaračkog procesa moglo je da počne. A integritet tridesetavgustovske većine bio je narušen, jer je za Demokrate i deo PES-a, poželjniji partner postala Bošnjačka stranka, koja je glasala za smenu Bečića i pad Krivokapićeve vlade, nego Za budućnost Crne Gore, sa kojom PES i Demokrate na brojnim lokalnim nivoima čine vlast.

Demokratska pobeda građana Crne Gore postala je plen nerealnih ambicija Demokrata i planova DPS-a da preko Bošnjačke stranke “kupe akcije” u novoj izvršnoj vlasti. Izborna pobeda, u kojoj je PES osvojio najviše, postala je žrtva nesposobnosti delova PES-a, da je kapitalizuju i postanu najjači subjekat na političkoj sceni, a građanima ponude toliko traženu političku stabilnost.

Umesto da regularnim putem i na brži i efikasniji način, PES stigne do većine od 50+ poslanika, sada “makadamom”, dužim i težim putem, “truckaju” da stignu do 41. A zbog činjenice da je kompletan pregovarački proces uslovljen Bečićevom fatalističkom vezanošću za fotelju predsednika Skupštine, Spajić se nalazi na mestu suvozača. A tu će i ostati, čak i ukoliko postane premijer, jer je pregovarački proces pretvorio u taoca Bečićevih ambicija i planova DPS-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading