britanac
Foto: Alo/Foto: YouTube/Niko Omilana

Snimak pod naslovom "Ušunjao sam se u zabranjenu zemlju" pregledan je više od pet miliona puta za nekoliko dana i završio je na trending listi. Jedan od razloga popularnosti snimka jesu scene u kojima Britanca i njegovog prijatelja lovi i udara hrvatska policija.

Video prikazuje kako hrvatska policija patrolnim brodom na Dunavu juri mladiće koji skuterima za vodu pokušavaju da se domognu obale malog dunavskog ostrva veličine četiri kvadratna kilometra. Policija ih sustiže na obali, a potom im hrvatski policajac naređuje da sednu na tlo i da spuste kamere.

- Sedi dole dečko! Stavi ruke iza leđa - viče policajac.

Nešto kasnije jedan policajac izgovara psovku.

Hrvatska je inače postavila rečne patrole duž Dunava kako bi sprečila dolazak na dunavsko ostrvo iako ga ne smatra svojom teritorijom, a ne svojata ga ni Srbija.

Omilan (25), koji je najpoznatiji po prankovima, navodno je hteo da dokaže da policija ne bi smela da zaustavi namernike da dođu do Liberlanda.

- Koji sam zakon prekršio - iznenađeno pita hrvatskog policajca.

- Lezi dole - ponavlja policajac i potom ga nekoliko puta udara nogom.

Britanci su na kraju oterani sa ostrva dok se hrvatska policija oglasila povodom incidenta.

- Državljaninu Velike Britanije je 15. aprila na graničnom prelazu odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku s obzirom na to da nije opravdao uslove i svrhu ulaska. Detalje iz video zapisa svakako će proveriti nadležne službe i ukoliko se utvrdi da se radi o autentičnom snimku i propustima navodnog policijskog službenika biće preduzete mere - navodi se u saopštenju.

Liberland je inače pokušaj ustpostavljanja "anarholiberalne utopije" na Dunavu između Bačkog Monoštora i Zmajevca. Pre osam godina prostor je jednostavno zauzeo evroskeptični češki političar i libertarijanac Vit Jedlička proglasivši tamo fiktivnu državu Liberland.

Hrvatska policija navodi da od 2015. godine "traju provokacije određenih osoba" u vezi s formiranjem navodne države na toj lokaciji i da Jedlička za te aktivnosti ima podršku iz Srbije.

- Bez obzira na to što državna granica u području reke Dunava nije ugovorno određena ne postoji ničija zemlja. Republika Hrvatska do konačnog utvrđivanja državne granice ima obavezu nadzora spoljne granice EU odnosno šengenske granice. Aktivisti takozvanog Liberlanda svojim provokacijama nastoje da taj deo granice učine što poroznijom za razne oblike prekograničnog kriminala - navode iz MUP-a.

Navode i da aktivisti Liberlanda vrbuju mlade da za određeni novčani iznos borave na ostrvu i da celu priču treba posmatrati u kontekstu utvrđivanju državne granice sa Srbijom. Tvrde i da su u više navrata aktiviste morali da vade iz Dunava.

Jedlička navodi da je Liberland nastao potpuno saglasno s međunarodnim pravom jer je osnovan na ničijoj zemlji koju u sklopu razgraničenja nisu tražile ni Srbija, a ni Hrvatska nakon raspada Jugoslavije.

Liberland prema njegovim rečima ima 6.000 stanovnika koji imaju prijavljeno boravište na ostrvu dok još 700.000 ima državljanstvo ili je u postupku dobijanja državljanstva.

Jedlička tvrdi da je snimak autentičan i da ništa nije lažirano.

- Video je snimljen u aprilu, ali tek je sada objavljen. Učinio je mnogo za Liberland jer je hrvatska policija napokon shvatila da prekoračuje svoja ovlašćenja na tom delu. Moram reći da se situacija sada smirila i da smo otvorili putovanje kroz Dunav - ispričao je Jedlička.

Dodaje da poslednja dva meseca putovanja Dunavom do Liberlanda funkcionišu bez problema i da nema nikakvog neprijateljstva od strane hrvatske policije. Uskoro počinje proslava koja bi trebalo da traje nedelju dana sa brojim govornicima i koncertima.

- Pozvali smo i 30 hrvatskih graničnih policajaca i uveren sam da će se odazvati - govori Čeh

Jedlička se pre desetak dana sastao u Zagrebu sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem. Na stranicama Liberlanda taj susret su nazvali bilateralnim dijalogom, a Milanovića opisali kao jedinstvenu figuru evropske politike koja deli vrednosti koje Liberland neguje.

Jedlička navodi da je cilj da se stvori društvo poštenih ljudi kojima država neće zagorčavati život nepotrebnim zabranama i porezima. Donet je i ustav Liberlanda, a celu državnu birokratiju vode preko blokčejna.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading