Jutjuber ostrvo
Foto: Alo/Printscreen/Youtube

Jedan od razloga popularnosti videa pod naslovom "Ušunjao sam se u zabranjenu zemlju" (SNEAKING Into A BANNED Country), objavljenog pre tri dana, scene su u kojima Britanca i njegovog prijatelja lovi i tuče hrvatska policija.

Video prikazuje kako hrvatska policija patrolnim brodom na Dunavu lovi mladiće koji skuterima za vodu pokušavaju da dođu do obale ostrvca Liberlanda, inače fiktivne države na Dunavu, površine sedam kvadratnih kilometara. Policija ih sustiže na ostrvu, a potom im hrvatski policajac naređuje da sednu na tlo i da spuste kamere.

- Sedni dole, sedni dole, dečko - nekoliko puta ponavlja policajac vidi se na 27-minutnom snimku objavljenom na Jutjubu. "Stavi ruke iza leđa!", viče. Na jednom se mestu čuje i kako policajac psuje.

Usput, Hrvatska je postavila policijske jedinice duž Dunava kako bi sprečila dolaske na ovo ostrvce iako ne priznaje ovaj prostor kao svoju teritoriju, a ne prisvaja ga Srbija.

Ulovljeni Omilan, 25-godišnji Jutjuber, najpoznatiji po šalama, s više od sedam miliona pratilaca i 150 videa na Jutjubu, koji je pokušavao da dokaže da policija ne bi smela da zaustavlja posetioce do fiktivne države Liberland, iznenađeno ispituje hrvatskog policajca: "koji sam zakon prekršio?".

Policajac ponavlja "lezi dole", a potom ga nekoliko puta udara nogom.

Iako se čini da je mladić hteo da isprovocira takvu reakciju, posle se žali da im je hrvatska policija zaplenila opremu i držala ih zatočenima.

Britanci su na kraju, vidi se, ipak pušteni i poterani s ostrva.

Jutarnji list je kontaktirao hrvatski MUP, kao i Policijsku upravu osječko-baranjsku s upitima: koja su tačno ovlašćenja hrvatske policije na toj teritoriji, sme li policija primenjivati silu na posetiocima teritorije koji nije pod hrvatskom vlašću i pod čijom je tačno nadležnošću Liberland. Iz PU osječko-baranjske odgovorili su:

- Vezano za objavljeni video zapis od strane državljana Velike Britanije, istome je 15. aprila 2023. godine na graničnom prelazu odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku, s obzirom da nije opravdao uslove i svrhu ulaska.

Detalje iz video zapisa svakako će proveriti nadležne službe te ukoliko se utvrdi da se radi o autentičnom snimku i propustima navodnog policijskog službenika, preduzeće se dalje mere s ciljem utvrđivanja odgovornosti.

Liberland je, kako se već pisalo, pokušaj uspostavljanja "anarholiberalne utopije" na Dunavu između Bačkog Monoštora i Zmajevca. Pre osam godina prostor je jednostavno zauzeo evroskeptični češki političar i libertarijanac Vit Jedlička proglasivši tamo svoju fiktivnu državu Liberland. Liberland dosad nije dobio priznanje nijedne zemlje UN-a.

Iz hrvatske policije kažu da "od 2015. godine traju provokacije određenih osoba u vezi s formiranjem navodne nove države na toj lokaciji", a i da "Čeh Vit Jedlička za te aktivnosti ima podršku iz Srbije".

- Bez obzira što državna granica u području reke Dunava nije ugovorno određena, ne postoji ničija zemlja (terra nullius). Do konačnog utvrđivanja državne granice, Republika Hrvatska ima obavezu nadzora spoljne granice EU, odnosno šengenske granice. Međutim, aktivisti takozvanog „Liberlanda“ svojim provokacijama nastoje ovaj deo spoljne šengenske granice učiniti što poroznijom za razne oblike prekograničnog kriminaliteta - odgovaraju iz hrvatskog MUP-a.

Navode i da aktivisti tzv. „Liberlanda“ pod vodstvom Čeha Jedličke vrbuju mlađe osobe da za određeni novčani iznos borave na ostrvu i da celu priču treba posmatrati u kontekstu utvrđivanju protezanja državne granice s Republikom Srbijom. Kažu da su u više navrata prehlađene aktiviste morali da spasavaju iz Dunava.

U kratkom razgovoru za Jutarnji list osnivač fiktivne države Vit Jedlička rekao je da je Liberland nastao potpuno sukladno s međunarodnim pravom jer je osnovan na ničijoj zemlji koju u sklopu razgraničenja nisu tražile ni Srbija, ni Hrvatska nakon raspada Jugoslavije. Trenutno imaju, tvrdi, 6.000 stanovnika (koji tamo navodno imaju prijavljeno boravište), a još 700.000 ima državljanstvo ili je u postupku ishođenja državljanstva.

Što se videa britanskog jutjubera Nika Omilana tiče, navodi da je autentičan i da ništa nije lažirano.

- Video je snimljen u aprilu, ali tek je sada objavljen. Učinio je puno koristi za Liberland jer je hrvatska policija napokon shvatila da prekoračuje svoja olašćenjai na tom delu. Moram reći da se situacija sada smirila i da smo otvorili putovanje kroz Dunav – ispričao je Jedlička.

Dodaje da poslednja dva meseca putovanja Dunavom do Liberlanda funkcionišu bez problema, da nema nikakvog neprijateljstva od hrvatske policije, a da za nedelju dana tamo planiraju i "Floating Man Festival", proslavu i konferenciju koji bi trebalo da traju nedelju danaa s brojim govornicima i koncertima.

- Pozvali smo i 30 hrvatskih graničnih policajaca i uveren sam da će se odazvati – govori.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading