Ovo malo poznato mesto je najosunčanije na celoj planeti (VIDEO)
EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Kod zapadne obale Južne Amerike na više od 4.000 metara nadmorske visine nalazi se Altiplano, velika čileanska ravnica u Andima. Uprkos hladnoj i suvoj klimi, to područje prima više sunčeve svetlosti od bilo kojeg drugog mesta na Zemlji.

Naučnici su, naime, na čileanskom Altiplanu izmerili svetski rekord od 2.177 vata po kvadratnom metru sunčevog zračenja, objavljeno je u biltenu Američkog meteorološkog društva.

„To je zapravo zračenje koje biste primili tokom leta ako stojite na Veneri“, izjavio je autor studije Raul Kordero, klimatolog sa Univerziteta u Groningenu u Holandiji.

Kordero je naveo da je potencijal solarne energije u Altiplanu, u proseku, dvostruko veći nego u centralnoj Evropi i na istočnoj obali SAD, preneo je „Vašington post“.

U proseku, sunčevo zračenje na visoravni iznosi približno 308 vati po kvadratnom metru, što ga čini najjačim na svetu.

Ekstremno zračenje u tom području pripisuje se tankim oblacima na velikim visinama koji se raspršuju i intenzivno koncentrišu sunčevu svetlost na površini.

Kada se sunčevo zračenje prenosi kroz atmosferu, njega apsorbuje vodena para i raspršuju ga oblaci i aerosoli. Ti oblaci, obično kumulusi, cirusi ili cirostratusi, mogu da povećaju sunčevo zračenje do 80 odsto u odnosu na uslove bez oblaka. Najizraženiji su tokom leta na južnoj hemisferi, podstaknuti vlagom južnoameričkog monsuna koji potiče iz Amazonije, prenosi Sputnjik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading