"NATO DA SE SPREMI" Američki admiral: Trebalo bi da uzvrati vatru ako ruski brod napadne
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Rusija je suspendovala svoje učešće u Inicijativi za crnomorsko žito prošle nedelje. Kao razlog je navela sistematski neuspeh SAD i Evrope da olakšaju izvoz ruskih namirnica i đubriva.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je naknadno upozorilo da više ne može da garantuje bezbednost plovidbe severozapadnim Crnim morem.

Penzionisani američki admiral i bivši vrhovni komandant NATO-a Džejms Stavridis predložio je raspoređivanje snaga alijanse u Crnom moru i njihovo navođenje na ruske ratne brodove ako pokušaju da gađaju brodove koji ulaze ili izlaze iz ukrajinskih luka.

"NATO i SAD bi mogle da prate pošiljke žitarica na moru, što je nešto što imaju puno mogućnosti da urade sa tri glavne zemlje NATO-a u Crnom moru", rekao je Stavridis američkim medijima, misleći na članice NATO-a koje su susedne Crnom moru Tursku, Bugarsku i Rumuniju.

"Sa dobro izrečenim upozorenjima ruskoj crnomorskoj floti, NATO bi trebalo da uzvrati vatru ako ruski ratni brod napadne brod za žito, koji je u suštini humanitarni brod koji plovi u međunarodnim vodama", dodao je penzionisani admiral.

Stavridis zna ponešto o agresivnim pomorskim operacijama daleko od matičnih obala zapadnih zemalja. Od 1987-1988, učestvovao je u sprovođenju "Operacije Earnest Vill", američke vojne operacije zaštite kuvajtskih tankera tokom iransko-iračkog rata.

Ta operacija je dovela do američkih napada na iranske ratne brodove, a 3. jula 1988. raketna krstarica "USS Vincennes" oborila je iranski civilni avion iznad Ormuskog moreuza, ubivši svih 290 putnika i članova posade.

Stavridis nije elaborirao potencijalne posledice pucanja na ruske brodove u Crnom moru, što bi predstavljalo otvoreni čin rata.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading