DVA NEPRIJATELJA AMERIKE SVE BLIŽE Strah u Vašingtonu raste
Foto: Tanjug/Tanjug//Susan Walsh

Prema rečima eksperta, dve zemlje su tokom proteklih šest meseci značajno povećale intenzitet saradnje u svim oblastima, što ne može a da ne uznemiri Vašington.

Počev od februara 2023. godine, visoki ruski zvaničnici su dolazili u mesečne zvanične posete Kubi, piše CNN.

U junu je kubanski premijer Manuel Marero Kruz posetio Rusiju u više od desetodnevne posete koja je uključivala razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Kubanski ministar odbrane Alvaro Lopez Miera doputovao je krajem juna u Moskvu na sastanak sa svojim kolegom Sergejem Šojguom.

Rusija se obavezala da će snabdevati Kubu naftom i raznim industrijskim proizvodima. Prema nekim procenama, Moskva je ove godine već isporučila na ostrvo naftu u vrednosti od više od 160 miliona dolara, a ruske novinske agencije najavljuju da će uslediti još isporuka. Kuba ima direktne vazdušne veze sa Rusijom, zemlja je pristupila ruskom platnom sistemu Mir, a očekuje se da će do kraja godine više od hiljadu ljudi i zaposlenih u ruskim naftnim kompanijama posetiti Kubu.

Usledila je i vojna saradnja, dolaskom ruskog ratnog broda Perekop u kubansku luku ranije ovog meseca sa humanitarnom pomoći.

Uprkos naporima Baraka Obame da poboljša odnose sa Kubom 2014. godine, administracije Trampa i Bajdena vratile su se politici izolacije ostrva.

Bela kuća želi da Kremlj prizna da Rusija mora da ograniči svoju podršku Kubi i da poštuje interese Amerike.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Đura

21.09.2023 20:41

Interesi Rusije na Kubi su važniji od interesa Amerike.