MEDVEDEV BEZ KOČNICA "Borelj jede za troje, ugušiće se u sopstvenom izmetu"
Foto: AP Yulia Zyryanova

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev poručio je visokom predstavniku EU za spoljnu politiku Žozepu Borelju da "Evropa mora ili da ispuni poštene zahteve Rusije u vezi sa Sporazumom o žitu ili da ublaži svoje apetite".

Naime, prethodno je šef EU diplomatije Žozep Borelj nazvao "potpunom besmislicom" optužbe Moskve da Evropska unija ne ispunjava ruske uslove Sporazuma o žitu. Osim toga, kazao je da je "Rusija kriva za sve" i da raskid sporazuma "stvara velike probleme značajnom broju ljudi širom sveta". 

"Borelj ima tešku verbalnu dijareju zbog posla sa žitom. Tipa, Rusija je kriva za sve, izgladnjuje planetu i lišava mirne Ukrobanderovce legitimnih prihoda. Potrebna vam je stroga dijeta. Samo voda, i to je to", napisao je Medvedev na Telegramu.

Bivši ruski predsednik je naglasio da Evropa mora da se odluči.

"Odlučite se: ili će Evropa konačno ispuniti naše poštene zahteve o trgovini ruskim žitom, ili neka jednostavno ublaže apetit. A onda Borelj i njegovi istomišljenici, koji jedu za troje, nehotice mogu umreti, gušeći se u svom smrdljivom izmetu", zaključio je Medvedev.

Šef EU diplomatije je ranije izjavio da smatra da će prekid crnomorske inicijative za žito dovesti do značajne svetske prehrambene krize, odnosno nestašice hrane u celom svetu.

On smatra da zemlje EU treba više da izvoze hranu iz Ukrajine preko svojih teritorija.

Rusija je povukla bezbednosne garancije brodovima za prevoz ukrajinskih žitarica iz tri ukrajinske luke u Crnom moru, a samim tim, kako je objavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Sporazum o žitu više nije na snazi.

Vraća se takozvani "privremeni opasni režim" u severozapadnom delu Crnog mora, ukida se morski koridor, a raspušta se i zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva je više puta bezuspešno upozoravala da će suspendovati učešće u ovom sporazumu. Sa druge strane, stizala su, po svemu sudeći, lažna uveravanja da će sva obećanja koja su joj data biti ispunjena.

"Pošto je pomorski put zatvoren, moraćemo da povećamo mogućnosti za izvoz ukrajinskog žita kroz naše luke. To znači da susedi Ukrajine moraju da ulože velike napore. Moraju u većoj meri da otvore granice i olakšaju transport", kazao je Borelj dodajući da su zemlje EU već uradile mnogo, ali mora da se uradi još više.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading