NASA izdala ZABRINJAVAJUĆE podatke: Pogledajte kakav nas PAKAO čeka 2024. godine od temperatura
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

"Vidimo promene bez presedana širom sveta. Toplotni talasi koje viđamo u SAD, Evropi, Kini i obaranju temperaturnih rekorda... To nije iznenađenje", rekao je Gavin Šmit, direktor NASA-inog Instituta za svemirske studije Godard.

Jun 2023. je već bio najtopliji jun do sada, a jul će verovatno biti najtopliji mesec u celini.

„Iz nauke znamo da ljudske aktivnosti, prvenstveno emisije gasova staklene bašte, nedvosmisleno izazivaju zagrevanje koje vidimo na našoj planeti“, rekla je Kejt Kalvin, glavni naučnik NASA-e i viši savetnik za klimu.

„Postoji šansa 50-50 da će 2023. biti najtoplija godina u istoriji, ali će biti nadmašena do 2024. godine.

Naučnici NASA-e su pojasnili da podaci koje je prikupio i analizirao Institut Godard već ukazuju na to

„U poslednje četiri decenije došlo je do desetogodišnjeg porasta temperatura“, rekao je Šmit, prenosi Index.hr.

Američka svemirska agencija je poslednji put zabeležila takav porast temperature u julu i avgustu 2016. zbog super El Nina tokom zime 2015. i 2016. Ali ovoga puta to nije još jedan događaj sličan El Ninu. Toplotni talasi koji se trenutno vide su rezultat ukupnog zagrevanja širom sveta, posebno u okeanima.

"Videli smo rekordne temperature površine mora, čak i van tropskih krajeva, već mnogo meseci. Predviđamo da će se to nastaviti, a razlog zbog kojeg mislimo da će se nastaviti je zato što nastavljamo da ispuštamo gasove staklene bašte u atmosferu", rekao je Šmit.

Pakao 2024.

"Postoji šansa od 50 do 50 da će 2023. biti najtoplija godina u istoriji. Ali biće prevaziđena do 2024. Naredna godina će biti još toplija zbog rastućeg El Nina", rekao je Kalvin.

Drugi NASA naučnici veruju da postoji 80 odsto šanse da će 2023. biti najtoplija godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading