More puno fekalija
Foto: Printscreen/Foto: Printskrin/ Jutjub/ Best of Croatia

Nastavni zavod za javno zdravlje analizirao je uzorke otpadnih voda sa dva mesta na kopnu i jednog iz mora.

Rezultate testiranja na svom Fejsbuk profilu objavio je zamenik gradonačelnika Bojan Ivošević, koji je upozorio na zagađenje u Benama i rekao da u vodnoj dozvoli restorana Va-Bene jasno stoji da ne sme biti crevnih enterokoka i E. coli.

- Poređenja radi, kada se dodatno prečišćene komunalne otpadne vode ispuštaju u površinske priobalne vode, u 100 ml može biti prisutno 200cfu crevnih enterokoka i 500cfu E. coli. JU PŠ Marjan sa NZJZ SDŽ je uzeo uzorak od Bena, a rezultati su alarmantani! U 100 ml uzorka iz Bena nalazi se 2.000.000 cfu ili 10.000 puta više crevnih enterokoka nego što je dozvoljeno u komunalnim otpadnim vodama koje se mogu ispustiti u more, a E. coli ima 5.800.000 cfu ili 11.600 puta više - napisao je zamenik gradonačelnika.

On smatra da u slučaju veće količine fekalnih voda može doći do ugrožavanja zdravlja i da građani mogu biti izloženi zarazi na kopnu, zbog čega očekuje hitnu reakciju svih nadležnih organa.

- Rezultati su alarmantni, posebno kada se ima u vidu da se tok fekalne vode nalazi nekoliko metara od mora u zaštićenom prirodnom području i na kraju ono što ne završi u zemlji, završi u moru - rekao je Ivošević.

(Jutarnji)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading