ŠPIJUNIRANJE Britanska obaveštajna služba vrbuje Ruse da rade za njih
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U govoru u Pragu, ser Ričard Mur je rekao da su mnogi Rusi bili "tiho zgroženi" kada su videli kako njihove oružane snage "razaraju" ukrajinske gradove.

On je rekao da su njihova vrata uvek otvorena za sve Ruse koji žele da se pridruže britanskoj špijunskoj agenciji i doprinesu da krvoproliće prestane.

"Prema onima koji se jave postupaćemo diskretno i profesionalno, na načine po kojima je moja služba poznata. Njihove tajne će uvek biti bezbedne kod nas", dodao je on.

Ovaj apel je upućen tokom njegovog jedinog ovogodišnjeg javnog pojavljivanja u britanskoj ambasadi u Pragu, 55 godina pošto su ruski tenkovi ugušili Praško proleće.

Ričard, poznat kao "C", iskoristio je ovu priliku da podseti na strahote koje su u Pragu nanete kada je 250.000 vojnika ušlo u Češku da uguše reforme usmerene na liberalizaciju komunističke zemlje.


Rekao je da se mnogi Rusi bore sa "istim dilemama i istim grižom savesti" kao i njihovi prethodnici 1968. godine.

"Oni u svojim srcima znaju da je opravdanje ruskog predsednika Vladimira Putina za napad na sunarodni slovenski narod lažno i plod fantazije.

"Pozivam ih da urade ono što su drugi već uradili u proteklih 18 meseci i pridruže nam se", dodao je on.

Ričard je priznao da je bio zbunjen događajima od 24. juna ove godine kada su teško naoružani Vagnerovi plaćenici napredovali na 200 kilometara od Moskve.

Dogovor koji je Putin primoran da sklopi sa liderom Vagnera, Jevgenijem Prigožinom, bio je poniženje za ruskog lidera, smatra glavni britanski obaveštajac.

Vagner je vodio neke od najkrvavijih bitaka otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Ali posle kratkotrajne pobune ove plaćeničke grupe, nije bilo poznato gde se nalazi Prigožin, bivši Putinov blizak saradnik.

Ričard je, rekao da je koliko oni znaju, još živ.

On je dodao da je rešenje za rat u Ukrajini jednostavno, Rusija samo treba da povuče sopstvene trupe.

Na pitanje koliko daleko je Putin, kad je govorio o nuklearnom naoružanju, bio spreman da ide, Ričard je odgovorio:

"On zaista nije uzvratio Prigožinu, on je sklopio dogovor da spasi svoju kožu, koristeći usluge lidera Belorusije.

"Ni ja ne mogu da vidim šta je u Putinovoj glavi, ali... jedini ljudi koji su pričali o eskalaciji i nuklearnom oružju su Putin i šačica pristalica oko njega, rekao je  ser Ričard Mur.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading