konferencija za medije zorana lazovića
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ todor kadic

Radi se o licu koje je vlasnik privatnog preduzeća i koji je u kumovskim vezama sa tadašnjim visokim policijskim funkcionerom iz tog grada.

Iz Specijalnog tužilaštva za „Dan“ nisu odgovorili da li je ovaj Rožajac uhapšen i da li mu je određen, a potom i produžen pritvor niti zbog kojih dela se sumnjiči, ali nam je ta informacija potvrđena u Višem sudu.

“Sudija za istrage Višeg suda Goran Šćepanović odredio je 10. juna ove godine pritvor R.G., a vanraspravno veće potvrdilo na još dva meseca zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije i članstvo u kriminalnoj organizaciji. Pritvor Rožajcu određen je i produžen zbog opasnosti od bekstva”, kazala je za „Dan“ portparol tog suda Marija Raković.

Podsetimo, nakon što je R.G uhapšen 9. juna ove godine policija je izdala saopštenje.

“Službenici Specijalnog policijskog odelenja su, sprovodeći višemesečne intenzivne aktivnosti u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, zbog umešanosti u dvostruko ubistvo u Spužu 2020. uhapsili jednu osobu i podneli sedam krivičnih prijava. Zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije u vezi sa krivičnim delom teško ubistvo putem pomaganja, kao i krivičnog dela nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi odgovaraće D.P, N.P, M.R, V.V, P.Đ, R.G i M.Č”, pisalo je u saopštenju.

Podsetimo, Zoran Lazović i Enis Baković su skinuli zabranu ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, saopštio je ranijepremijer Dritan Abazović.

zoran lazović u šetnji

Foto: Printscreen/Filip Filipović/Adria

 

 

”Neka me demantuju i kažu da njih dvojica nisu skinuli zabranu Belivuku i Miljkoviću. Evo, javno kažem da su to uradili njih dvojica, kazao je Abazović u emisiji “Slobodna zona sa Draženom Živkovićem”.

Zabrana ulaska u Crnu Goru je skinuta krajem 2020. godine, a Belivuk i Miljković su boravili u Crnoj Gori deset dana tokom januara 2021. godine, kada su uhapšeni i izručeni Srbiji.

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Enis Baković izjavio je tada u vezi sa slučajem kriminalne grupe Veljka Belivuka, da je radio po zakonu i pozvao nadležne organe da ispitaju njegovo postupanje.

Podsećamo, Lazović je tada poručio, da su Miljković i Belivuk bezopasni, te da nema potrebe da se strahuje za bezbednost, a u periodu kada su bezopasni momci bili u Crnoj Gori, desilo se hladnokrvno dvostruku ubistvo u Spužu, za koje su optuženi baš ti bezopasni momci.

Još uvek nema odgovornih za skidanje zabrane, ali su u međuvremnu isplivale „skaj prepiske“, u kojima je glavni prijatelj ovih bezopasnih momaka, koji u Beogradu odgovaraju za nezamisliva ubistva i mučenja, upravo sin Zorana Lazovića, policijski funkcioner Petar Lazović, koji je u pritvoru već više meseci, a prošlog meseca je Viši sud potvrdio optužnicu protiv kriminalne grupe Radoja Zvicera, među čijim članovima su navodno i policajci Lazović i LJubo Milović, koje terete za krivična dela – stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, krijumčarenje cigareta…

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica odgovarajući na optužbe bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića da poslanici na sednicama Odbora za pravosuđe vrše pritisak na tužilaštvo i prave hajku, kazao je da Skupština ni u jednom momentu nije izašla iz svojih ustavnih ovlašćenja.

On je rekao da je cilj Odbora bio da sagleda postupanje vlasti u slučaju skidanja zabrane za ulazak u Crnu Goru optuženim kriminalcima iz Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

Prema njegovim rečima, ovo je slučaj u kome su pogažene procedure, i bačen u blato pravni okvir.

„I onda je potrebno da Odbor sagleda postupanje organa vlasti. Mafija ima jaku podršku i želi da nametne narativ da je naše postupanje nesistemsko. Pokazalo se da je to sistem koji ne počiva na vladavini prava i sistem koji nije želeo da se menja. A nema napretka dok se svaki organ ne suoči sa svojom prošlošću“, kazao je Koprivica.

Skupština Crne Gore, kao je objasnio, može da se sprovodi kontrolno saslušanje predstavnika svih organa koji podnose izveštaj o radu parlamentu.

„Mi nismo sprovodili krivično-pravni postupak. Samo želimo da vidimo šta rade organi vlasti“, kazao je tada Koprivica.

Da li će novi saziv Parlamenta imati „više sreće“, i nova Vlada koja bi uskoro mogla biti konstituisana, napokon upitati i dobiti odgovore od bivšeg policijskog šefa i kolege Veselina Veljovića, oca Petra Lazovića, Zorana Lazovića.

Proširen spisak osumnjičenih

Za ubistvo Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića osumnjičeni su Beograđani Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković i Ratko Živković, a sada je, sudeći prema nekoliko akcija koje je naknadno sproveo SDT, taj spisak proširen na veći broj lica od kojih se neki nalaze u pritvoru zbog izvršenja drugih krivičnih dela, a koji se terete da su deo kriminalne grupe koja je učestvovala u dvostrukoj likvidaciji u oktobru 2020. godine.

Iz policije su saopštili da je uhapšen R.G, a da se četiri osobe nalaze u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija zbog drugih krivičnih dela, dok su dve osobe u bekstvu.

Specijalno tužilaštvo je pre tri godine pokrenulo istragu, a potom i podiglo optužnicu koju je Viši sud u Podgorici potvrdio prema kojoj su Veljko Belivuk i Marko Miljković u oktobru 2020. godine ušli nelegalno u Crnu Goru i ubili dve osobe u okolini Danilovgrada.

U januaru naredne godine pripadnici kriminalne grupe iz Srbije su boravili u Crnoj Gori iako im je prethodno izrečena mera zabrane ulaska u zemlju iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbednosti.Tokom boravka u Crnoj Gori, Belivuk i Miljković su bili uhapšeni i sprovedeni za Beograd jer je postojala mogućnost da ih likvidira u Tivtu suparnička kriminalna grupa.

Belivuk i njegova grupa se nalaze u pritvoru u Beogradu i optuženi su za niz krivičnnih dela: ubistva, otmice, silovanje, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, prenosi Dan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading