NATO u Crnoj Gori
Foto: Printscreen/Jutjub Printscreen

Politički analitičar, urednik Nove srpske političke misli (NSPM), Đorđe Vukadinović za Sputnjik napominje da je upravo to bio osnovni motiv istraživanja uoči NATO samita održanog u Vilnjusu.

„Čudne“ brojke

U fokusu tog istraživanja bila je podrška članstvu u NATO i prema objavljenim rezultatima, 59 odsto ispitanika u državama članicama smatra da je njihova zemlja sigurnija zahvaljujući transatlantskoj saradnji. Od tog proseka najviše odskače postotak zabeležen u Crnoj Gori gde čak 87 odsto to „misli“. Zanimljiv je i rezultat prema kome bi, da se sada održava referendumu o članstvu Crne Gore u NATO, čak 64 odsto ispitanika glasalo „za“, a 23 odsto „protiv“.

„S obzirom na to da smo u NSPM više puta u proteklih nekoliko godina, a poslednji put pre par meseci, radili istraživanja u Crnoj Gori različitim povodima i između ostalog i testirali i rejting NATO alijanse, sa velikom pouzdanošću mogu da kažem da je on sigurno višestruko manji od ovih brojki u ovom tekstu“, ističe Vukadinović.

Te brojke koje se odnose na Crnu Goru su, smatra on, najblaže rečeno čudne i više nego prenaduvane.

Komičnih 87 odsto

„Posebno je ova gotovo komična od 87 odsto ispitanika u Crnoj Gori koji kažu da je zemlja sigurnija zahvaljujući tom članstvu. To je daleko iznad proseka u drugim članicama. Komičan je i taj podatak da bi za članstvo u NATO da je danas referendum, glasalo 64 odsto, a protiv svega 23 odsto“, ističe sagovornik.

Po njegovom mišljenju, rezultat referenduma bi pre bio obrnut, možda ne u potpunosti, ali blizu. On podseća da je Crna Gora, bez organizovanja referenduma, odlukom u Skupštini Crne Gore, i to tesnom većinom sa 46 glasova od 81 poslanika, donela odluku o ulasku u NATO.

NATO u Crnoj Gori

Jutjub Printscreen

 

 

„Da stvarno postoji takva podrška članstvu Crne Gore Severnoatlantskoj alijansi onda se ne bi izbegao referendum o tome nego bi se išlo na njega, a ne bi na mala vrata Crna Gora ušla u NATO. Naravno da se neke stvari menjaju tokom godina i možda je rat na istoku Evrope promenio neke percepcije i raspoloženje, ali svakako ne tako drastično da bi od dominantno antinatovske Crna Gora postala pronatovska“, uveren je Vukadinović.

Žulja ih nizak status

Urednik NSPM kaže da ne bi pridavao veliki značaj ovoj anketi, ali da ona ukazuje koliko je kreatorima tog „istraživanja“ stalo do javnog mnjenja u Evropi i u Crnoj Gori i koliko ih žulja nizak status i ugled NATO u nekim članicama.

On ukazuje da se provukla i jedna brojka iz istraživanja koju smatra tačnom, a koja ukazuje na kontradiktornosti. Prema istraživanju, kod 64 odsto anketiranih u članicama NATO postoji zabrinutost zbog rata u Ukrajini. Ta zabrinutost, pak, najniža je u Crnoj Gori i iznosi 18 procenata. Tako, s jedne strane imate da se u Crnoj Gori osećaju sigurnije pod okriljem NATO zbog „ugroženosti od Rusa i ruske pretnje“, a onda se zabrinutim zbog rata oseća samo 18 odsto, što je, kako ističe, kontradiktorno i to mnogo.

Po njegovom mišljenju, procenat od 59 odsto onih u NATO zemljama koji se sa alijansom osećaju sigurnije je mnogo realniji i podrška NATO uglavnom ide između 50 i 60 odsto. Retko gde ćete naći više od toga, pa ta cifra koja se odnosi na Crnu Goru je komedija, ako nije štamparska greška, primetio je naš sagovornik.

I demografija ih demantuje

„Stvari su se donekle promenile, ali svakako ni približno toliko. Govoreći demografski, mada to možda nije politički korektno, ali je to legitiman sociološki pristup, građani Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi su u apsolutnoj većini protiv članstva u NATO. Kada je reč o Crnogorcima većina je za, ali takođe ima dosta onih koji su protiv“, kaže Vukadinović.

Prema rezultatima godišnjeg istraživanja crnogorskog Centra za demokratiju i ljudska prava objavljenim u maju ove godine, da je u to doba održan popis stanovništva 42, 8 odsto stanovnika bi se izjasnilo kao Crnogorci, a 32,8 odsto kao Srbi.

Zato sagovornik smatra da je, kada se pogleda demografska struktura, jasno da je reč o prenategnutim brojkama da se gotovo 90 odsto anketiranih u Crnoj Gori oseća bezbednije zahvaljujući NATO. Trebalo je da one podrže oficijelni optimizam u susret samitu NATO-a, kaže on, ocenivši da su realnosti svesni i autori istraživanja, pa ono nije nešto gromoglasno najavljeno i objavljeno.

Nema lavine

„Stvari su se dosta zakomplikovale sa sukobom koji već drugu godinu traje u Ukrajini, što je možda pojačalo agresivnost NATO propagande i pod uticajem te agresivnosti i brutalnih pritiska moguće je da se nešto malo građana i pokoleba. Ali ne u smislu uverenosti u moralnu ispravnost politike NATO već u smislu prilagođavanja tom trendu i pritisku alijanse. U tom slučaju, broj kolebljivih i oportunistički nastrojenih je međutim mali i nikako ne predstavlja lavinu kako to sugeriše NATO istraživanje, zaključio je Vukadinović. Većina građana Crne Gore je i dalje antinatovski raspoložena, uveren je sagovornik.

(Sputnjik)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading