Riba sudnjeg dana
Foto: Printscreen/Printscreen

Na očaravajućem snimku, snimljenom sa obale Ruifanga, ronioci se mogu videti kako okružuju svetlucavo srebrno stvorenje dok lebdi blizu površine. U jednom trenutku, jedan od ronilaca ispružio je ruku i dodirno ribu.

Ronioci su procenili da je riba bila duga oko dva metra, ali se ne može porediti sa njihovom maksimalnom veličinom koja iznosi 17 metara, najdužom od bilo koje koščate ribe.

„Mora da je umirala pa je zaplivala u pliće vode“, rekao je instruktor ronjenja Vang Čeng-Ru za Džem o morskoj zveri, koja je bila prva koju je sreo tokom svih godina ronjenja.

Životinje je takođe imalo misteriozne kratere širom tela, za koje stručnjaci veruju da su delo ajkule, piše Njujork post. Izlazak vesla na površinu vode može biti i loš znak, obzirom da neki lokalni stanovnici veruju da su ove džinovske ribe, koje žive na dubinama između 200 i 1.000 metara ispod površine okeana, znak da stiže zemljotres.

Ovo seizmičko sujeverje zasnovano je na japanskoj mitologiji, koja kaže da će se vitki planktonožder namerno izdići na površinu i kupati se ispred nadolazećeg potresa. Ovi strahovi su se pojačali tokom zemljotresa i cunamija u Fukušimi 2011. godine, pošto je desetine ovih navodnih seizmometara isplivalo na obalu u dve godine koje su prethodile katastrofi.

Međutim, stručnjaci tvrde da ova teorija predviđanja zemljotresa nije zasnovana na činjenicama."Ne postoje naučni dokazi o povezanosti, tako da mislim da ljudi ne treba da brinu. Verujem da ove ribe imaju tendenciju da se podignu na površinu kada je njihovo fizičko stanje loše, uzdižući se na vodenim strujama, zbog čega su tako često mrtve kada ih pronađu", rekao je seizmolog.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading