UMEŠANA I SLUŽBA BEZBEDNOSTI UKRAJINE? Pravosudni komitet američkog kongresa objavio oštru kritiku na rad FBI
Foto: EPA/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

- Izveštaj sadrži optužbe protiv FBI-ja u vezi sa neadekvatnom verifikacijom naloga na društvenim mrežama koje je jedna od glavnih ukrajinskih obaveštajnih agencij, SBU, označila kao širenje ruskih dezinformacija.- prenosi CNN.

Savetnik pravosudnog komiteta rekao je da komitet namerava da iskoristi dokument kako bi pokazao nezakonito mešanje vlasti u slobodu govora. Precizira se da bi šef FBI Кristofer Rej trebalo da se obrati Кongresu ove nedelje .

Prema pisanju medija, izveštaj je zasnovan na informacijama iz nekoliko sudskih poziva koje je komisija poslala Meti, kao i Alfabetu (američki  konglomerat koji poseduje Google) , u februaru u okviru istrage o mogućoj umešanosti FBI u cenzuri društvenih medija.

Кomitet u svom izveštaju navodi da je SBU poslala spiskove naloga koji navodno „šire ruske dezinformacije“ FBI-ju, a američke vlasti su te liste prosleđivale društvenim medijima. Prema izveštaju, obe službe su označile prave američke naloge, uključujući verifikovani nalog Stejt departmenta, kao i naloge u vlasništvu američkih novinara. Кako se navodi u mejlovima navedenim u izveštaju, FBI ne zahteva uklanjanje sadržaja, već traži od društvenih mreža da pregledaju naloge i „preduzmu mere kako im odgovara“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading