general germisov
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Gerasimov je prikazan na video snimku Ministarstva odbrane kako sluša izveštaje i daje instrukcije podređenima o odgovoru Rusije na pojačane ukrajinske raketne napade na rusku teritoriju i anektirani Krim.

„Zadužujem Vazdušno-kosmičke snage i Glavnu obaveštajnu upravu (GRU) da nastave sistematski rad na identifikovanju mesta skladištenja i lansiranja raketa i drugog neprijateljskog naoružanja u cilju planiranja preventivnih napada“, rekao je Gerasimov.

Video dolazi samo nekoliko dana nakon što su ruski vojni blogeri izjavili da je Gerasimov smenjen usred posledica Vagnerove pobune 24. juna.

 

 

I njegovo pojavljivanje i pojava ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua nakon oružane pobune sugerišu da je predsednik Vladimir Putin ignorisao Prigožinov zahtev za njihovu smenu.

Putin je u januaru imenovao Gerasimova za glavnog komandanta Rusije u Ukrajini.

Njegov prethodnik, general Sergej Surovikin, nije viđen u javnosti otkako se Prigožin dogovorio sa Kremljom da prekine njegovu pobunu u zamenu za odbacivanje optužbi za pobunu.

Nedavni medijski izveštaji sugerišu da je Surovikin znao za Vagnerove planove za pobunu i da je možda bio uhapšen ili zadržan na ispitivanju.

Na snimku Ministarstva odbrane u ponedeljak se vidi kako Surovikinov zamenik Viktor Afzalov izveštava Gerasimova o ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama putem video veze.

Surovikin, zamenik Gerasimova, bio je upadljivo odsutan na sastanku, iako su lica drugih učesnika — osim Afzalova — bila zamagljena.

Surovikin je nadgledao kampanju smrtonosnih dronova i raketnih napada na ukrajinsku infrastrukturu i povlačenje iz grada Hersona u tri meseca svog komandovanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading