NEMCI PRESRELI PRESUDAN RAZGOVOR TOKOM POBUNE U RUSIJI? Šolc ipak nije zadovoljan!
Foto: EPA/EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka obaveštajna služba (BND) presrela je telefonski razgovor između predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i šefa Vagnera Jevgenija Prigožina tokom pokušaja oružane pobune 24. juna, pišu nemački novinari.

Novinari medijske grupe ARD tvrde da su nemački obaveštajci o posredničkoj ulozi beloruskog predsednika saznali putem prisluškivanja.

BND je navodno sumnjao da Prigožin priprema pobunu i navodno je nedelju dana ranije pokušao da proveri tu informaciju sa saveznicima, ali bezuspešno. Služba zato nije obavestila nemačkog kancelara Olafa Šolca o verovatnoći pobune Vagnera tako da je nemačko rukovodstvo dobilo prvo upozorenje tek u petak 23. juna.

Šolc je ranije kritikovao BND napominjući da za razliku od američkih obaveštajaca nemačka služba "nije znala unapred" za Prigožinove planove. Naglasio je da smatra da je potrebno "razgovarati o aktivnostima" BND koja je uvek "pokušavala da prati situaciju" u Rusiji.

ARD navodi da je nemačka obaveštajna služba bila "prilično dobro" obaveštena o radu privatne ruske vojne kompanije Vagner pošto je navodno imala pristup njenim internim komunikacijama. BND je počeo da prati poruke i pozive Vagnera još 2022. godine, ali je tada jedan od službenika, Кarsten Linke, obavestio Moskvu o prisluškivanju. Linke je uhapšen u decembru u Nemačkoj pod optužbom za izdaju zbog saradnje sa ruskim obaveštajnim službama.

Nemačka obaveštajna služba je novinarima rekla da ne komentariše javno svoj rad i bilo kakve zaključke u vezi sa njihovim aktivnostima.

Jevgenij Prigožin je pokrenuo oružanu pobunu u noći 24. juna optužujući snage ministarstva odbrane za raketni napad na kamp Vagner PMC. Zauzeo je štab Južnog vojnog okruga u Rostovu i najavio "marš pravde" ka Moskvi. Međutim, 24. juna uveče, kad su kolone Vagnera bile 200 km od prestonice, okrenuo ih je i vratio u logore.

Na sceni se iznenada pojavio Lukašenko koji je najavio dogovor postignut sa Prigožinom da prekine kampanju protiv Moskve, a Кremlj će zatvoriti slučaj protiv njega o organizovanju oružane pobune i dozvoliti mu da se preseli u Belorusija sa plaćenicima.

Intervencija beloruskog predsednika omogućila je Prigožinu da izbegne kaznu, uključujući i ubistvo vojnih pilota, čije su helikoptere i avione oborili pripadnici Vagnera tokom nereda.

Zvaničnici američke obaveštajne službe rekli su nakon toga za CNN da su znali za pobunu. Naveli su da su pripadnici Vagnera unapred prebacili ljudstvo i naoružanje iz Ukrajine do granica Rusije, a da su Prigožinove izjave o nedostatku municije za operacije u Ukrajini bile "namerne dezinformacije".

Američki obaveštajci su takođe primetili da je za pripremu pobune znao i zamenik komandanta ruske grupacije u Ukrajini general Sergej Surovikin koga navodno već nedeljama niko nije video, piše Kurir.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading