Joanikije: Teško tome ko se raduje zločinstvima nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom – to im je znak propasti
Foto: mitropolija.com

“Danas smo se molili za Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu i za svetu Kijevo-pečersku lavru, posebno za Mitropolita Onufrija kome su juče zabranili ulazak u njegove prostorije u Lavri. Koji je izbačen i svoga sjedišta. A iguman Lavre Vladika Pavle zatočen je već preko dva mjeseca. Vrši se najstrašniji progon. Nikada takav progon hrišćana pravoslavnih nije bio od Oktobarske revolucije pa do dana današnjega”, kazao je on.

Naveo je da je to “užasan progon pravoslavnih hrišćana” te “užasan udar na pravoslavlje”.

“I to, nažalost, pred očima cijeloga svijeta koji ćuti na tu vapijuću nepravdu gaženja ljudskih i vjerskih prava. Ko najviše ćuti, ko danas, da tako kažemo, gromoglasno ćuti? Upravo oni koji najviše pričaju da se zalažu za poštovanje ljudskih i vjerskih prava. Cio zapadni svijet reklo bi se da se raduje i saglašava sa otimanjem svetinja, da se raduje skrnavljenju svetinja. A to je veoma opasno. Teško ga tome ko se raduje takvim zločinstvima! Vjerujte, to je znak propasti svima onima koji to čine. Govorio je jedan đed naših dana. kada je vidio kako su naše vlasti bile udarile na Svetinju: Bliži im se kraj. A tada su izgledali najmoćniji. Neko ga je pitao: Otkud ti to znaš i kako to to misliš? A on kaže: Bogme, pričao mi je pokojni đed, kad je Austrougarska monarhija počela da skida zvona sa crkava i da ih odvozi u svoje livnice da ih pretapa, neki pobožni đed iz njihovoga sela jenj rekao: A, doš’o im je kraj čim ovako čine”, kazao je Joanikije.

Poručio je da pravoslavni vernici u Ukrajini trpe “užasna poniženja”.

“Danas je, draga braćo i sestre, Ukrajinska Pravoslavna Crkva, na čijem je čelu Blaženjejši Mitropolit Onufrije, koji je stub pravoslavlja, na Golgoti. I upravo su doživjeli Golgotu uoči praznika Svetog Jovana Krstitelja kome je glava odsječena na pravdi Boga. I moramo se podsjetiti današnjeg stradanja naše braće i sestara pravoslavni hrišćani u Ukrajini, koji trpe užasna poniženja, otimanja svetinja i njihovo skrnavljenje, maltretiranje i prebijanje sveštenika, monaha i monahinja”, dodao je Joanikije.

A najgore je, po njegovim rečima, to što većina sveta “ćuti gledajući te užasne zločine”.

“Međutim, potpuno smo uvjereni da je Gospod Isus Hristos, raspeti i vaskrsli svojom silom i svojom ljubavlju sa onima koji danas stradaju u Ukrajini na pravdi Boga i da je Sveti Jovan Krstitelj, kome je glava na pravdi Božjoj odsječena, sa njima. I da ih štiti i upućuje svojim svetim molitvama. A to se vidi – da su vođeni višnjom desnicom Božijom, jer i u ovakvom stanju Mitropolit Onufrije i jerarski Ukrajinske Pravoslavne Crkve, sveštenici njihovi i narod samo propovijedaju ljubav i izlivaju svima oproštaj. Nikoga ne osuđuju, jedino što svjedoče istinu da trpe najveća poniženja, otimanje hramova, maltretiranje i prebijanje sveštenika, progon vjernika”, poručio je Joanikije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading