Zapadni mediji: Surovikin je mrtav
AP Pavel Golovkin

Surovikin je nestao pre dve nedelje nakon oružane pobune Jevgenija Prigožina i spekulacija da je znao za planove šefa Vagnera.

Kremlj i dalje ne govori gde se nalazi Surovikin dok pojedini zapadni mediji idu toliko daleko da tvrde da je bivši komandant ruskih snaga u Ukrajini mrtav već nedeljama. Odsustvo generala sa rođendana njegove glamurozne supruge Ane dodatno podstiče glasine da je ubijen.

Optužba za izdaju

Pojedini mediji, podsetimo, prenosili su nezvanične informacije da je Surovikin uhapšen i da je bio na ispitivanju nedugo nakon što je objavio kratak video u kojem poziva plaćenike da obustave svoju pobunu. Njujork tajms je recimo objavio pozivajući se na nezvanične informacije iz obaveštajnih krugova da je Surovikin znao za zaveru Prigožina da zbaci sa vlasti najviše ruske vojne zvaničnike.

Surovikin bi mogao da se suoči sa optužbom za izdaju i sa kaznom do 20 godina zatvora.

- Očigledno je izabrao stranu (Prigožina tokom pobune), a sada su ga zgrabili za j*ja - rekao je izvor iz ministartva odbrane portalu Moskov tajms.

Propustio rođendan supruge

Drugi izvor blizak ruskom ministarstvu odbrane potvrdio je hapšenje, ali je rekao da se o detaljima ne razgovara čak ni interno.

Surovikinovo boravište za sada ostaje nepoznato usred kontradiktornih teorija.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Gruzije tvrdio je da "stvari ne idu dobro za Surovikina" i to posebno nakon što je propustio rođendan svoje supruge 4. jula.

Ekspert za Rusiju Georgij Revišvili je takođe dodao da je Surovikinova porodica prestala da komunicira čak i sa generalovim veoma bliskim prijateljima i kolegama.

Takozvani General Armagedon preuzeo je komandu nad ruskim snagama u Ukrajini prošlog oktobra. Jezivi nadimak stekao je zbog svoje uloge u ratom razorenoj Siriji..

Nema ni Prigožina

Prigožin takođe nije viđen u javnosti otkako je prema dogovoru otišao u Belorusiju nakon pobune. Misterija se produbila kad je beloruski lider Aleksandar Lukašenko juče zapanjujuće objavio da šef Vagnera nije u njegovoj zemlji već u Rusiji.

- Prigožin je u Sankt Peterburgu. Nije na teritoriji Belorusije - rekao je Lukašenko.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, potom je saopštio da Kremlj nije zainteresovan da prati kretanje Prigožina. Umesto toga ruske snage bezbednosti su upale u njegovu raskošnu vilu u Sankt Peterburgu.

Poslovni avion povezan sa Prigožinom krenuo je navodno iz Sankt Peterburga za Moskvu u sredu i potom ka jugu Rusije u četvrtak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading