zelenski i radev
Foto: Printscreen/youtube

Zelenski je u Bugarsku stigao na poziv proevropske vlade Nikolaja Denkova, a posle susreta sa njim ukrajinski predsednik posetio je i Radeva. Dvojica predsednika su se, međutim, sukobila za stolom, a velliki deo sastanka je direktno prenosila televizija.

Radev je više puta spominjao rusku invaziju na Ukrajinu rečju „sukob“.

„I dalje tvrdim da ovaj sukob nema vojno rešenje i da ga sve više oružja neće rešiti“, rekao je bugarski predsednik.

Ukrajinski predsednik je rekao: „Ovo je definitivno rat.

Dalje, Radev je rekao da je neophodno ulagati „dosledne napore za deeskalaciju, za prekid vatre i mirno rešenje putem diplomatije“.

"Moj apel je da upravo sada čujemo reč pobeda, pobeda... voleli bismo da čujemo više i da reč 'mir' i vodeći napori treba da budu za reč 'mir'", rekao je Radev i dodao da je sve više. U ovom sukobu ginu ukrajinski Bugari.

Na kritike Radeva zbog nedostatka diplomatskog pristupa, ukrajinski predsednik je uzvratio: „Koju diplomatiju još da koristimo?“

On je naveo primer Zaporoške nuklearne elektrane.

„Rusi su zauzeli centar da izazovu krizu... Kakvi više diplomatski napori? Ne možete da tvrdite da Ukrajina tamo nešto blokira“, rekao je on.

On je dodao da Rusija na sličan način blokira primenu sporazuma o žitu , napominjući kako je to dovelo do toga da se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i generalni sekretar UN Antonio Gutereš „udaraju o glavu“.

„Rusija svaki dan razmišlja kako da spreči da žito ode. Mi ne kontrolišemo ovaj koridor, Rusija ga je zauzela kršeći zakon, u našim teritorijalnim vodama“, rekao je Zelenski i dodao: „UN ne mogu da pregovaraju sa Rusijom. Vidite, to je poenta”.

Zelenski je direktno osporio Radevovo protivljenje slanju vojne pomoći Ukrajini: „Rat ne uzima u obzir udaljenosti. Ne daj Bože da te zadesi neka tragedija i da budeš na mom mestu”.

„Držite oružje, neće vam pomoći protiv Rusije“

„Rekli ste da ne podržavate snabdevanje municijom, kao vrhovni komandant, da ne biste oslabili svoju vojsku. Ili ne podržavate jačanje Ukrajine? To su različite stvari“, rekao je Zelenski, pre nego što je rekao da čak i da Bugarska zadrži svo svoje oružje, ono ne bi pomoglo ako Rusija napadne.

„Koje god oružje da imate, neće biti dovoljno vašoj vojsci da se bori protiv Rusije ako dođe ovamo. Zato je dobro dati narod da se brani, da rat ne dođe do vas, do Poljaka, do Rumuna – rat ne poznaje daljinu, mogu vam reći“, rekao je ukrajinski predsednik.

„Ne daj Bože da se desi neka tragedija i da si na mom mestu, a ako ti drugi ne pomognu šta ćeš onda? je nastavio. „Reći ćete: „Putine, uzmi bugarske teritorije?“

„Vaše je pravo da ne podržavate pomoć Ukrajini, ali bih želeo da razumete: uveren sam da ćemo jednog dana biti članice EU i uveren sam da Ukrajina i Evropa moraju da imaju zajedničke vrednosti. Jer Rusija hoće da uništi NATO i EU, to im je cilj, znaš? Vidite, on hoće da nas uništi, a mi samo želimo da živimo. To je to!“, rekao je Zelenski, pre nego što je Radev zamolio kamere da napuste prostoriju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading