SR-71 Blackbird
Foto: Profimedia/Profimedia

Najbrži avion na svetu je Lockheed SR-71 Blackbird (Crna ptica), koji je ujedno i najbrži avion sa posadom na svetu do danas. Razvijen od strane kompanije Lockheed Martin, ovaj mlaznjak je bio sposoban da dostigne brzine od preko 2.200 mph (3.529 km/h) 3 maha, što ga čini najbržim mlaznim avionom ikada napravljenim.

SR-71 Blackbird je izviđački avion kojim su upravljale vazduhoplovne snage Sjedinjenih Država od 1964. do 1998. Dizajniran je da leti na izuzetno velikim visinama i velikim brzinama; takođe, kao što je gore pomenuto, imao je maksimalnu brzinu od 3 maha, dostižući 2.200 mph (3.529 km/h).

Šta je Mahova brzina?

Mahova brzina je način da se izmeri koliko brzo putuje mlaz u poređenju sa brzinom zvuka. Brzina zvuka je poznata kao 1 mah, tako da mlaz koji putuje brzinom od 1 maha ide jednako brzinom zvuka.

Važno je napomenuti da brzina zvuka varira sa nadmorskom visinom i da bi se Mahov broj razlikovao u skladu sa tim.

Istorija SR-71 Blackbird

Istorija SR-71 Blackbird se može pratiti do 1950-ih godina kada su Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država (USAF) počelo da istražuje mogućnosti izviđačkih aviona velike brzine na velikim visinama. Godine 1958, CIA i USAF su zajedno započeli tajni program pod nazivom „A-12 Okcart“ program, koji je imao zadatak da razvije novu izviđačku letelicu koja bi mogla da leti velikim brzinama i visinama i izbegne detekciju radara.

Lockheed Martin je dobio ugovor da napravi avion i započeo je rad na onome što će na kraju postati SR-71 Blackbird. Prvi prototip A-12 poleteo je 1962. godine i bio je opsežno testiran. Međutim, avion je CIA koristila samo u ograničenom broju za tajne operacije zbog njegove visoke cene i razvoja novih tehnologija.

USAF je 1964. godine počeo da koristi varijantu A-12, koja je dobila oznaku SR-71. Bio je to napredniji avion i mogao je da leti čak i brže i više od A-12. SR-71 je korišćen za izviđačke misije tokom Hladnog rata i bio je u stanju da prikuplja obaveštajne podatke o Sovjetskom Savezu, a da ne bude otkriven.

Rekordi

Performanse SR-71 na nebu bile su neuporedive, i još uvek drži nekoliko rekorda u avijaciji do danas. Drži nekoliko svetskih rekorda, uključujući:

Apsolutni rekord u brzini: 28. jula 1976. SR-71 je postavio apsolutni rekord brzine od 3.529,56 km/h, koji i danas stoji.

Apsolutni visinski rekord: 28. jula 1976. SR-71 je postavio apsolutni visinski rekord od 85.068.997 stopa (25.929 m), koji i danas stoji.

Rekord apsolutne visine za mlaznjak koji diše vazduh sa ljudskom posadom: jula 1976. SR-71 je postavio ovaj rekord, koji još uvek važi.

Rekord apsolutne udaljenosti za mlaznjak koji diše u vazduh: 6. marta 1990. avion SR-71 uspeo je da preleti 6.935 milja (11.166 km) od Njujorka do Londona za manje od 1 sat i 54 minuta, postavljajući rekord koji je još uvek važeći danas.

Ovi rekordi su, međutim, svi postavljeni 70-ih i 80-ih godina i nijedan avion do sada nije nadmašio SR-71. SR-71 je penzionisan 1999. godine zbog visokih troškova rada i od tada nije zamenjen.

Zanimljive činjenice o Lockheed SR-71 Blackbird

1. SR-71 nikada nije oboren u svom životnom veku

Sve vreme je bio u službi; SR-71 Blackbird nikada nije oboren. Avion je dosledno izbegavao sve rakete ispaljene na njega uprkos mnogim naporima da ga presretne. Sofisticirani sistem upozorenja aviona davao je pilotima dovoljno vremena da izbegnu raketne napade i zadrže prednost. Tokom većeg dela svoje operativne karijere, SR-71 je zbog toga bio nedodirljiv.

2. Piloti SR-71 Blackbird nose svemirska odela

Piloti SR-71 morali su da nose zaštitna odela dok su leteli zbog ogromnih brzina i visina koje su mogli da dostignu. Njihovi šlemovi su podsećali na one koje nose astronauti koji putuju u svemir, a ova odela su bila pod pritiskom.

Da bi se osiguralo da mogu pravilno da dišu dok su na velikoj nadmorskoj visini, njihovi šlemovi su bili opremljeni crevima koja su bila povezana sa dovodom kiseonika. Značajna toplotna snaga SR71 na vrhu njegovog opsega brzine takođe je bila zadržana pilotskim odelima.

3. SR-71 Blackbird je imao najbolju ugrađenu kameru

SR71 Blackbird je imao jednu od najsavremenijih kamera na brodu, što je još jedna malo poznata činjenica o njoj. Uz pomoć ove neverovatne kamere i sposobnosti aviona da leti na velikoj visini, bilo je moguće snimiti slike široke 72 milje.

4. Posebne gume su bile potrebne za SR71 Blackbird

SR-71 Blackbird se suočio sa raznim problemima sa gumama, koji su bili glavni faktor u nekoliko njegovih najranijih kvarova. Zbog toga je Lockheed bio primoran da razvije specijalne gume isključivo za Blackbird iza zatvorenih vrata. Ogromna težina aviona i ekstremna toplota nastala pri sletanju uzeta je u obzir prilikom dizajniranja ove revolucionarne gume.

5. SR-71 Blackbird napuni gorivo nakon poletanja

SR-71 je imao drugačiji pristup gorivu, jer je bilo problema sa tipičnim načinima. Jedno od problema je bilo to što je velika količina goriva koju su avioni prenosili, oko 80.000 lb, često izazivala kvar guma. Kao rezultat toga, odlučeno je da se gorivo koje se koristi za poletanje smanji na 40.000 lb i da se avion napuni gorivom tokom leta pre početka misije kako bi se sprečili dalji incidenti.

6. Temperatura tetra bi mogla da bude veoma visoka

Svaki avion koji putuje tako velikim brzinama podložan je ekstremnoj vrućini, a kada je u pitanju najbrži avion na svetu, možemo zamisliti rastuću vruću temperaturu. Većina aviona je dostigla 500 stepeni Farenhajta dok je letela maksimalnom brzinom. Neverovatno, SR-71 je ponekad mogao da se zagreje i do 1.000 stepeni Farenhajta.

7. SR-71 je napravljen od titanijuma

SR-71 Blackbird je prvenstveno napravljen od titanijuma. Upotreba titanijuma bila je presudna u dizajnu SR-71, jer je omogućavao letelici da izdrži ekstremne temperature izazvane njegovim letovima velikom brzinom. Pri velikim brzinama, temperatura na spoljašnjosti SR-71 mogla bi dostići čak 600 stepeni Farenhajta.

Titanijum ima veoma visoku tačku topljenja i sposoban je da izdrži ove temperature bez savijanja ili topljenja. Pored toga, struktura aviona je bila sastavljena od 80 posto titanijuma, koji je imao visok odnos čvrstoće i težine, i činio je avion lakim.

8. Avion nije imao odbrambene sposobnosti

Prvo se može pretpostaviti da bi avion napravljen za CIA-u i američko vazduhoplovstvo imao najjače ofanzivne i odbrambene sposobnosti. Ali važno je imati na umu da je SR71 bio špijunski avion i da mu nisu bile potrebne odbrambene veštine; umesto toga, njegova prikrivenost, sposobnost bežanja od projektila i mogućnosti na velikim visinama pružile su dovoljnu zaštitu.

9. Pilotiraju samo specijalno obučeni piloti

SR71 Blackbird nije bio najjednostavniji avion za letenje. Da bi bili kvalifikovani za upravljanje SR71, budući piloti su morali da prođu intenzivnu obuku pored već strogih kriterijuma američkog vazduhoplovstva. U stvari, obuka je uključivala istu fizičku pripremu koju su radili NASA-ini astronauti zbog velikih visina i brzina sa kojima bi se piloti susreli.

Zaključak

Uprkos svojim impresivnim mogućnostima, program SR-71 je otkazan 1990-ih zbog budžetskih ograničenja i pojave nove tehnologije. Ali njegovo nasleđe živi.

SR-71 ostaje svedočanstvo ljudske genijalnosti i tehnološkog napretka, a njegovi rekordi i dostignuća i dalje zadivljuju entuzijaste i stručnjake u avijaciji. Priča o SR-71 Blackbird je priča o brzini, prikrivenosti i izvrsnosti i zauvek će ostati upamćen kao najbrži mlaznjak na svetu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading