jelena milašina
Foto: AP/Tanjug/Ap

Nagrađivanu rusku istraživačku novinarku Novaje gazete i advokata teško su pretukli naoružani ljudi tokom putovanja u Čečeniju, izvestila je grupa za ljudska prava Tim protiv torture 4. jula.

Novinarka Jelena Milašina i advokat Aleksandar Nemov trenutno su u bolnici u Groznom, piše Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

Oni su zadobili višestruke povrede, izvestila je grupa za ljudska prava.

"Milašini su slomljeni prsti i povremeno gubi svest. Ima modrice po celom telu", objavila je grupa na društvenim mrežama i dodala da je Nemov uboden u nogu.

Prema rečima Nemova, napadači su njemu i Milašini rekli da odu: "Gubite se odavde, upozoreni ste. Da niste ništa pisali".

Milašina i Nemov odleteli su u Čečeniju da isprate objavljivanje presude Zaremi Musaevoj, koju je čečenska policija privela iz ruskog grada Nižnjeg Novgoroda u januaru 2022, navodi Ruski servis RSE.

Presuda bi trebalo da bude objavljena danas.

Nemov je advokat Musajeve i s njom je trebalo da se pojavi na sudu.

Milašina "fizički nije u mogućnosti da nastavi službeno putovanje", rekla je Novaja gazeta za portal Meduza.

Na zahtev Novaje gazete intervenisala je ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova. Veće za ljudska prava i Unija novinara Rusije izvestili su da će se informisati više o detaljima napada. Unija je "izrazila nadu da će počinioci biti kažnjeni".

Vlasti u Čečeniji nisu odmah komentarisale ovaj slučaj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading