Vladimir Putin
Foto: Printscreen/Printscreen/RIA.ru

Predsednik Rusije Vladimir Putin prokomentarisao je poslednja dešavanja u Švedskoj i ocenio da, kako se čini, toj zemlji izgleda fali bivši ruski car Petar Veliki, aludirajući na sposobnog vladara koji je umeo da zavede red, posebno podsetivši na pobedu ruske armije pod komandom cara Petra Prvog nad Šveđanima.

"Opet su spalili Kuran u Švedskoj. Treba im Petar Prvi", rekao je ruski lider u toku nedavne posete Dagestanu na jugu Rusije. On se setio Severnog rata iz 18. veka između tadašnje Rusije na čelu sa Petrom Velikim i tadašnje Švedske, nakon kojeg je Švedska izgubila status hegemona u severnom i baltičkom delu Evrope, te je u tom duhu i komentarisao incident u Švedskoj. 

U toku te posete, Putin je obišao i jednu od najstarijih džamija na svetu, džamiju Džuma, a od pomoćnika muftije je dobio na poklon i Kuran.

Podsetimo, tokom ove nedelje imigrant iz Iraka pocepao je, a zatim i spalio Kuran u Stokholmu, što je izazvalo negodovanje muslimana širom sveta i nove pobune. Napadnuta je švedska ambasada u Iraku, Iran je zaustavio odlazak svog novog ambasadora u tu zemlju, a Turska je poručila da su ovakve akcije vredne prezira.

Rusija je istakla da su ovakve akcije na njenoj teritoriji zabranjene i da se tretiraju kao zločin.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading