Mateuš Moravjecki
Foto: EPA/EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Moravjecki je istakao da je i Švedsku ilegalna migracija ''dovela do ponora''. 

Moravjecki je rekao na konferenciji za novinare da je u Francuskoj samo tokom protekle noći zapaljeno nekoliko stotina kuća, izgorelo nekoliko hiljada automobila, opljačkane su bolnice i škole i izneo tvrdnju ''da su sve to posledice politike nekontrolisane migracije koju je usvojila EU''.

 

Moravjecki je podsetio da su EU i Evropska komisija pokušale da nateraju Poljsku da prihvati kvote obaveznog prijema migranata ili da isplati ogromne sume novca drugim zemljama za migrante koje odbije da primi.

"Tokom pregovora, ja sam se oštro protivio takvom diktatu, snižavanju nivoa bezbednosti u Poljskoj", istakao je Moravjecki, preneo je TASS.

Nacrt novog migracionog sporazuma je velikom većinom odobren na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Luksemburgu 8. juna. 
Predviđeno je uvođenje kvota za prijem ilegalnih migranata, kao i mogućnost odbijanja njihovog prihvatanja i plaćanje 20.000 evra za svakog odbijenog migranta.

Mađarska i Poljska su se usprotivile tom planu. 

Uzdržane su bile Bugarska, Litvanija, Malta i Slovačka. 

Mađarska je saopštila da to pitanje treba rešiti konsenzusom, a ne običnim glasanjem.

Neredi su izbili širom Francuske nakon što je policajac 27. juna u pariskom predgrađu Nanter ubio 17-godišnjeg tinejdžera alžirskog i marokanskog porekla, koji je navodno odbio da poštuje naređenja da zaustavi automobil. 

Policajac je priveden i uviđaj je u toku. 

Prosečna starost osoba koje su pritvorene u trenutnim nemirima širom Francuske je 17 godina, izjavio je u petak francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading