VAGNEROVCI IMAJU TRI IZBORA Putin se hitno obratio naciji - evo šta čeka pobunjenike
Foto: AP/AP Mikhail Klimentyev

- Hrabrost i samopožrtvovanje palih junaka pilota spasili su nas od strašnih posledica. Želim da se zahvalim svim vojnicima. Ogromna većina Vagnerovih boraca su patriote domovine, koji su iskorišćeni. Po mojim direktnim uputstvima donete su odluke da se izbegne krvoproliće - rekao je predsednik.

On je rekao da svi pripadnici Vagnera koji hoće da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane to mogu da urade, a oni koji ne žele mogu da odu kući, ili u Belorusiju.

- Želim i da se zahvalim predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, koji je doprineo da se reši ova situacija - zaključio je Putin.

Podsećamo, tokom noći 24. juna Vagnerove snage su zauzele štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. To se dogodilo nakon izjava Jevgenija Prigožina o navodnim raketnim i artiljerijskim napadima ruske vojske na kampove Vagnera - što su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB.

Predsednik Vladimir Putin je postupke vagnerovaca nazvao zločinačkom avanturom, a protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune.

Kasnije je pres-služba predsednika Belorusije saopštila da je Aleksandar Lukašenko razgovarao sa Prigožinom i da je prihvatio njegov predlog da se zaustavi Vagnerov pokret u Rusiji i preduzmu dalji koraci ka deeskalaciji.

Uveče je pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov rekao da će šef Vagnera "ići u Belorusiju" i da će krivični slučaj biti povučen. Garancija da Jevgenij Prigožin sme to da uradi je reč predsednika Rusije, dodao je Peskov.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading