Nestala podmornica
Foto: Profimedia/Profimedia

Obalska straža SAD potvrdila je da je posada podmornice „Titan“ mrtva i da ne postoje šanse da su preživeli imploziju na toj dubini.

Više od šest metara dugačka podmornica izgubila je kontakt sa matičnim brodom u nedelju, na dubini od oko 3,5 kilometara dok se spuštala na dno, a tu su juče pronađeni njeni delovi.

Pritisak vode na toj dubini je izuzetno velik, zbog čega se pretpostavlja da je došlo implozije koju je uzrokovalo pucanje trupa podmornice.

Na lokaciji gde leži olupina „Titanika“ pritisak vode iznosi oko 400 atmosfera, odnosno 400 puta je veći nego onaj koji ljudsko telo uobičajeno trpi. Na dubini od 3.800 metara pritisak koji okean stvara je 380 bara.

Stručnjaci ističu da je u takvim uslovima smrt koja je nastupila bila iznenadna.

„Desilo bi se trenutno. Ne bi znali ni da se desio problem“, kaže dr Dejl Mole, bivši direktor odeljenja za podvodnu medicinu američke mornarice.

Implozija je, za razliku od eksplozije, uništenje objekta tako što se urušava u sebe.

Prestravljen pristao da ide da ispuni želju ocu

Sulejman, sin pakistanskog biznismena Šahzade Davuda koji je zajedno sa ocem činio petočlanu posadu podmornice, nije želeo da se spušta podmornicom.

Mediji prenose izjavu njegove strine, koja je rekla da je Sulejman bio prestrašen i da se pridružio posadi kako bi udovoljio svom ocu, koji je strašno želeo da obiđe olupinu broda iz 1912. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading